Alegerile de anul acesta și posibilele alianțe politice

You are currently viewing Alegerile de anul acesta și posibilele alianțe politice

Alegerile din acest an vor structura direcția politică a partidelor în Parlament și societate, dar și direcția spre care se îndreaptă România. Astfel, în acest an vom avea alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare, prezidențiale.

Așa cum susțineam și în alte articole, partidele din arcul guvernamental – PSD și PNL – se confruntă cu două mari probleme: ascensiunea partidelor populiste de extremă dreaptă – AUR și SOS România – și erodarea popularității, întrucât se află la guvernare. Măsurile care au fost luate și vor fi luate se reflectă direct în scorurile electorale ce vor fi obținute anul acesta. De aceea, vedem cum PSD și PNL caută să îndulcească situația economică a românilor, oferind creșteri de pensii, alocații și salarii pentru sistemul bugetar. Cu toate acestea, situația economică a țării impune și creșteri de taxe: creșterea accizelor la combustibili, creșterea taxei pe zahărul din produse etc.

Speculând din plin tensiunile din coaliția de guvernare, populiștii se află pe un trend ascendent. Chiar și cei mai optimiști analiști politici vorbesc despre creșteri importante pentru partidele populiste. Acest lucru ar duce inevitabil ca după alegerile europarlamentare România să trimită în Parlamentul European un grup consistent antieuropean, prorus și suveranist.

După alegerile europarlamentare, partidele politice își vor regândi strategia.

PNL, iar de curând și PSD, iau în calcul comasarea alegerilor locale cu alegerile prezidențiale, în septembrie. Acest lucru ar pune într-o situație delicată partidele populiste – AUR și SOS România – care nu au o reprezentare bună în teritoriu, nu au primari.

Alegerile locale sunt momentul de maximă mobilizare a partidelor cu structuri locale puternice, cu mulți primari. Într-o astfel de situație, comasarea localelor cu turul I al prezidențialelor ar duce la mobilizare pentru ambele tipuri de alegeri.

Ar putea fi singura modalitate de a împiedica accederea unui candidat populist în turul al doilea. Iar dacă populiștii nu vor intra în turul al doilea, efectul se va vedea și la alegerile parlamentare.

Dacă ascensiunea populiștilor nu va fi oprită, Parlamentul va deveni un organism de neimaginat, cu scene precum cele la care am asistat la dezbaterea bugetului, între “fătălăi” și “scroafe”. Dincolo de agresivitate, isterie și naționalizare, aceste forțe politice nu știu nimic altceva.

O altă discuție politică va fi dacă după europarlamentare, PSD și PNL vor forma o alianță electorală. Cele 3 rânduri de alegeri – locale, prezidențiale și parlamentare – ar putea fi o misiune imposibilă pentru cele două partide.

Simțind gustul succesului, George Simion, liderul partidului AUR a scris pe pagina sa de facebook că partidul său nu face „alianță decât cu românii. Au înnebunit televiziunile la început de an“.

Încercând să devină frecventabil, să își pondereze discursul suveranist, George Simion se pregătește pentru o potențială guvernare. Cu toate acestea a declarat că nu va forma o coaliție cu PSD-ul. Dar în politică totul este posibil, iar ceea ce odată era imposibil devine normal și firesc cu alt prilej.

În situația în care PSD și PNL nu obțin la alegerile parlamentare un scor de minim 50% (împreună) situația politică se complică. Mai mult decât atât, tensiunile alegerilor își vor pune amprenta asupra relației actuale din cadrul coaliției de guvernare. Cu toate că ambii lideri de partid – Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – nu și-au anunțat încă intenția de a candida la președinție, se preconizează o competiție dură, care va adânci și mai mult tensiunile existente.

Rămâne de văzut cum cele două partide vor gestiona situația actuală, dar și victoria, respectiv eșecul, la alegerile care vor veni!