Într-un interviu realizat de Digi24, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a abordat și situația viitoarelor campanii electorale pentru alegerile din 2024. Astfel, „Biserica prin reprezentanții ei are obligația, nu doar misiunea să fie model de echilibru și onestitate, aceasta este vocația Bisericii de natură morală. În calitate de reprezentanți ai Bisericii, nu avem voie, nu ne permitem să ne transformăm în agenți electorali”, a spus Vasile Bănescu.
„Solicitarea ajutorului Bisericii în sfera electorală este o mare eroare. Faptul că există facțiuni politice care încearcă să măgulească Biserica, să o valideze, ca și cum Biserica ar avea nevoie să o valideze cineva, asta este o mare eroare și în percepția oamenilor din Biserică, care consideră că dacă cineva rostește cuvinte și se laudă cu aderențe creștine, acest lucru ar ajută cu ceva Biserica”, a explicat el.
„Biserica nu este vânată de nimeni, Biserica nu are adversari pe măsura ei în spațiul public. Biserica Ortodoxă este în topul încrederii societății românești și nu întâmplător, dar acest loc trebuie păstrat și nu trebuie compromis și este un mesaj pe care îl ofer mereu de câte ori pot. Întâlnirea religiosului cu politicul trebuie să se consume doar în sfera socialului, în sfera caritabilului, unde Biserica are foarte mare contribuție în spațiul românesc actual, nu în sfera politicului. Bineînțeles că se consumă contacte, întâlniri la care Biserica poate fi invitată, dar acestea nu pot fi electorale. Biserica nu are nevoie de validarea politicului, Biserica este o instituție care poate valida pe cineva, dar nu electoral”, a adăugat Bănescu.
Din păcate, uneori, declarațiile purtătorului de cuvânt sunt în contradicție flagrantă cu realitatea. Preoți sau ierarhi și-au exprimat susținerea direct sau voalat pentru unul din partide sau pentru unul dintre candidați. Într-un articol anterior, prezentam astfel de exemple, astfel de legături ale Bisericii cu clasa politică.
Hotărârile Sfântului Sinod vorbesc despre neimplicarea clericilor în acțiuni politice. Cu toate acestea, hotărârile au fost încălcate chiar de cei care le-au adoptat: ierarhi ai BOR. În astfel de cazuri putem presupune că nu au mai fost luate în seamă acele hotărâri, ci autonomia eparhială. De asemenea, putem prezuma că aceste hotărâri au fost adoptate pentru marea majoritate și nu pentru toți clericii, întrucât excepțiile întăresc regula.
De aceea, chiar și atunci când astfel de situații sunt mediatizate, nimic nu se întâmplă. Același lucru s-a întâmplat și în diferendul dintre domnul Vasile Bănescu și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Opinia publică a înțeles numai scandalul și s-a amuzat. Nimic mai mult!
De aceea ar fi bine ca domnul Vasile Bănescu să se exprime simplu și aplicat, căci vorba lungă, sărăcia omului. Să nu uite că legile își pierd valoarea atunci când sunt încălcate chiar de cei care le-au adoptat!