Capitala elvețiană, Berna, ia în considerare un proiect legislativ privind legalizarea cocainei

You are currently viewing Capitala elvețiană, Berna, ia în considerare un proiect legislativ privind legalizarea cocainei

Capitala Elveției examinează o procedură pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreațional. Este o abordare radical diferită de războiul împotriva drogurilor.

Parlamentul de la Berna a susținut această idee. Pentru a fi pusă în aplicare trebuie să depășească opoziția conducerii orașului și modificarea legislației naționale.

Politica în materie de droguri în întreaga lume evoluează. Statul american Oregon, de exemplu, a dezincriminat posesia unor mici cantități de cocaină în 2021 pentru tratament.

Multe țări europene, printre care Spania, Italia și Portugalia, nu mai au pedepse cu închisoarea pentru deținere de droguri, inclusiv cocaină. Cu toate acestea nicăieri nu s-a mers atât de departe.

Elveția își reexaminează poziția față de droguri după ce unii politicieni și experți au criticat interdicțiile complete ca fiind ineficiente. Propunerea – în prezent în fază incipientă – a apărut ca urmare a dorinței de a legaliza vânzarea canabisului.

Războiul împotriva drogurilor a eșuat și trebuie să avem idei noi”, a spus Eva Chen, membru al consiliului de la Berna din Partidul Alternativ Stânga. „Controlul și legalizarea pot avea un efect mult mai bun decât simpla sancționare”.

  1. Consumul mare de cocaină

Elveția are unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de cocaină din Europa. În funcție de nivelurile de droguri ilicite și metaboliții, Zurich, Basel și Geneva figurează toate în primele 10 orașe din Europa.

Orașele elvețiene, inclusiv Berna, au un consum în creștere, în timp ce prețurile cocainei s-au înjumătățit în ultimii cinci ani, potrivit Addiction Switzerland, o organizație neguvernamentală. „Avem multă cocaină în Elveția chiar acum, la cele mai ieftine prețuri și la cea mai înaltă calitate pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Frank Zobel, director adjunct la Addiction Switzerland. „Poți obține o doză de cocaină cu aproximativ 10 franci în zilele noastre, nu cu mult mai mult decât prețul unei beri”.

Direcția pentru educație, afaceri sociale și sport din Berna pregătește un raport privind o posibilă legalizare a cocainei, deși acest lucru nu înseamnă că se va și întâmpla. „Cocaina poate pune viața în pericol atât pentru prima dată, cât și pe termen lung. Consecințele unei supradoze, dar și intoleranța individuală chiar și la cele mai mici cantități, pot duce la deces„, a spus guvernul de la Berna.

Membrul parlamentului din Berna, Chen, a spus că este prea devreme pentru a spune cum se va legaliza, inclusiv unde va fi vândut medicamentul sau cum va fi obținut. „Suntem încă departe de potențiala legalizare, dar ar trebui să ne uităm la noi abordări”, a spus Chen. „De aceea, solicităm un proiect pilot supravegheat științific”.

  1. Este necesară o schimbarea a legislației

Pentru ca un proces să aibă loc, parlamentul ar trebui să modifice legea care interzice consumul de droguri în scopuri recreative. Decizia ar putea veni în câțiva ani, sau mai devreme, dacă proiectele actuale referitoare la canabis – în care medicamentul este vândut în farmacii – vor da rezultate, au spus experții politici.

Orice legalizare ar fi însoțită de controale de calitate și campanii de informare, a spus Chen. Această abordare va reduce vânzarea profitabilă ilicită.

Experții sunt împărțiți. Chiar și cei care sunt în favoarea procesului, sunt preocupați de potențialele pericole. „Cocaina este unul dintre cele mai puternice droguri care dau dependență”, a spus Boris Quednow, lider de grup al Centrului de Cercetare Psihiatrică al Universității din Zurich.

El a spus că riscurile cocainei sunt diferite de cele legate de consumul de alcool sau canabis. Consumul de cocaină afectează inima, conducând la accidente vasculare cerebrale, depresie și anxietate.

Pe de altă parte, Thilo Beck, de la Arud Zentrum for Addiction Medicine, cel mai mare centru de medicină a dependenței din Elveția, a spus că este timpul pentru o politică mai „matură” față de cocaină.

Cocaina nu este sănătoasă – dar realitatea este că oamenii o consumă”, a spus Beck. „Nu putem schimba asta, așa că ar trebui să încercăm să ne asigurăm că oamenii o folosesc în cel mai sigur și cel mai puțin dăunător mod.”

Leo, un consumator de cocaină din Geneva, a spus că legalizarea drogului ar facilita tratamentul, precum și va reduce violența și criminalitatea legată de aprovizionare. De asemenea, ar facilita controlul calității medicamentelor puse în vânzare.

Interzicerea drogurilor nu dă rezultate bune în politicile de sănătate și prevenire”, a declarat Leo pentru Reuters. „Dimpotrivă, se pare că țările care au ales să o legalizeze sau să depenalizeze drogurile, au rezultate mai bune în ceea ce privește prevenirea și politicile globale de sănătate”.

Elveția a fost curajoasă în politicile sale cu alte droguri, așa că următoarea etapă ar trebui să fie legalizarea cocainei”, a declarat el.