Cazul Gheorghe Ursu și achitarea foștilor torționari

You are currently viewing Cazul Gheorghe Ursu și achitarea foștilor torționari

După mai bine de 30 de ani de la Revoluția din 1989, în România situația persecuției regimului comunist încă nu s-a încheiat. Nu am reușit să condamnăm public comunismul (în ciuda aprobării în Parlament a Raportului Tismăneanu) sub toate formele sale – poliția politică, torționari, etc. – , să condamnăm torționarii închisorilor comuniste, să reabilităm imaginea celor care au suferit acolo. Urmăririle, interogatoriile, bătăile, anii grei de închisoare sau chiar moartea au fost numai câteva dintre măsurile luate de regimul comunist împotriva ce îndrăzneau să se opună.

Cazul inginerului Gheorghe Ursu și achitarea torționarilor comuniști de către Înalta Curte de Casație și Justiție este un eșec al instituțiilor românești. Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, au fost achitați definitiv în 27 iulie 2023. Presa românească, dar și reprezentanți ai statului român, s-au arătat vădit surprinși de o astfel de decizie. Astfel, Laura Gorghiu, ministrul Justiției, spunea: „Fără a interfera cu rezultatul analizei de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și distinct de atribuțiile mele de ministru al Justiției, pot spune că pentru mine e o zi tristă azi! Mi-aș fi dorit, ca simplu cetățean al unei țări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forță, care aruncă în obscur drepturi și libertăți fundamentale”.

Oficial, Securitatea l-a acuzat de deținerea ilegală a 17 dolari și l-a arestat pe 21 septembrie 1985, în încercarea de a preveni un caz de „persecuție politică”, acuzație care ar fi adus grave prejudicii de imagine regimului Ceaușescu. De fapt, Securitatea dorea să clarifice natura relațiilor lui Ursu cu amicii săi, scriitorii Radu Coșăsăuți, Geo Bogza și Nina Cassian.

Gheorghe Ursu a fost încarcerat și maltratat la ordinele Securității. Condamnații de drept comun cu care a fost încarcerat Ursu au primit ordine de la Securitate să îl bată. În 2000, colegul de celulă al lui Gheorghe Ursu, Marin Clită, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, iar trei ani mai târziu, coloneii Tudor Stănică, șef al Miliției Capitalei în 1985, și Mihai Creangă, adjunctul lui, au primit aceleași pedepse pentru moartea lui Gheorghe Ursu.

Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimiși în judecată în 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instanței supreme. Maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu și colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foști ofițeri ai Departamentului Securității Statului, au fost acuzați de infracțiuni contra umanității, iar fostul ministru al Internelor George Homoştean și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, de complicitate la aceste infracțiuni. Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiş au fost acuzați că au exercitat acțiuni represive sistematice față de Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate “ostile regimului comunist„.

După achitarea acestora de către Înalta Curte, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de achitare. În cuprinsul cererii de revizuire, procurorii Secției judiciare din cadrul PÎCCJ au arătat că aceasta se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei, după ce au primit noi date de la CNSAS, precum și materialul documentar întocmit de IICCMER, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, însoțit de un material sintetic referitor la cazuistica şi încălcările drepturilor omului în România în perioada 1980-1989. „Prin urmare, prin raportare la documentele menționate, procurorii au apreciat că rezultă date și împrejurări noi care nu au fost avute în vedere la soluționarea cauzei şi care pot conduce la o soluție diametral opusă celei pronunțate, solicitând Curții de Apel București admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii atacate şi, rejudecând, condamnarea a doi dintre inculpați și încetarea procesului penal față de cel de-al treilea (decedat în timpul judecății) pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase”, explică Parchetul.