Circulara emisă de Arhiepiscopia Tomisului adresată tuturor parohiilor și mănăstirilor instituie la solicitarea credincioșilor din eparhie o perioadă de post și rugăciune pentru îndeplinirea dorinței poporului de a fi recunoscută mitropolia Tomisului. Astfel, în perioada 26.02.2024-28.02.2024 clericii și credincioșii vor oficia în biserici și mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Clericii din eparhie vor anunța credincioșii cu privire la prezența dispoziția canonică, după Sfânta Liturghie de duminică, 25.02.2024.
Ideea ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie este una mai veche. În ședința din 4-5 martie 2003 Sfântul Sinod al BOR a discutat și respins o astfel de solicitare. De asemenea, „în ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic”, a anunţat Patriarhia Română.
„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”.
Biserica Ortodoxă Română susţine că atitudinea lui IPS Teodosie va fi discutată în următoarea ședință a Sfântului Sinod, cel mai probabil la începutul lunii martie. „De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, precizează BOR vineri.
„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, a explicat BOR.