Curtea Supremă a SUA va decide dacă Donald Trump poate fi exclus de la alegerile prezidențiale din 2024

You are currently viewing Curtea Supremă a SUA va decide dacă Donald Trump poate fi exclus de la alegerile prezidențiale din 2024

Curtea Supremă a SUA a anunțat vineri că va decide dacă fostul președinte Donald Trump poate fi exclus de la alegerile prezidențiale din cauza eforturilor sale de a anula alegerile din 2020, titrează El Pais.

Judecătorii au recunoscut necesitatea de a lua o decizie rapidă, deoarece alegătorii vor începe în curând să voteze pentru alegerile primare prezidențiale în toată țara. Instanța a fost de acord să accepte apelul lui Trump asupra unui caz din Colorado, ca urmare a atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

Subliniind urgența, dezbaterea va avea loc pe 8 februarie, în timpul vacanței judecătorești de iarnă, de aproape o lună. Termenul scurt ar putea permite instanței să emită o decizie înainte de 5 martie, când se aleg cei mai mulți delegați, inclusiv în Colorado.

Instanța va analiza pentru prima dată sensul prevederii celui de-al 14-lea amendament care interzice unor persoane care „s-au angajat în insurecție” de a ocupa funcții publice. Modificarea a fost adoptată în 1868, în urma războiului civil. A fost atât de rar folosit încât cea mai înaltă instanță a națiunii nu a avut ocazia să o interpreteze.

Curtea Supremă din Colorado, printr-un vot de 4-3, a decis luna trecută că Trump nu ar trebui să participe la scrutinul primar republican. A fost pentru prima dată când al 14-lea amendament a fost folosit pentru a exclude de la vot un candidat la președinție.

Înalta Curte a mai intervenit în alegerile prezidențiale dintre George Bush și Al Gore în 2000, când o majoritate conservatoare a decis alegerea republicanului George W. Bush. Doar judecătorul Clarence Thomas a rămas din acea instanță.

Trei dintre cei nouă judecători de la Curtea Supremă au fost numiți de Trump, deși au hotărât în ​​mod repetat împotriva lui în procesele legate de alegeri din 2020. În același timp, judecătorii Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh au fost în favoarea deciziilor conduse de conservatori care au anulat dreptul constituțional la avort vechi de cinci decenii, au extins drepturile asupra armelor și au anulat acțiunile în admiterea la facultate.

Unii parlamentari democrați i-au cerut lui Thomas să renunțe la caz din cauza sprijinului soției sale pentru efortul lui Trump de a anula rezultatele alegerilor, pe care le-a pierdut în fața democratului Joe Biden. Este puțin probabil ca Thomas să fie de acord. Thomas s-a recuzat dintr-un singur caz legat de alegerile din 2020, care îl implică pe fostul avocat John Eastman, iar până acum cei care au încercat să-l descalifice pe Trump nu i-au cerut să se recuzeze.

Decizia 4-3 Colorado citează o hotărâre a lui Gorsuch când era judecător federal în acel stat. Decizia Gorsuch a susținut decizia statului Colorado de a interzice unui cetățean naturalizat să candideze la alegerile federale, deoarece el s-a născut în Guyana și nu a îndeplinit cerințele constituționale pentru a candida pentru o funcție. Curtea a constatat că Trump nu îndeplinește toate condițiile din cauza rolului său în atacul de la Capitoliul S.U.A. din 6 ianuarie 2021. În acea zi, președintele republican a organizat un miting în fața Casei Albe și și-a îndemnat susținătorii să „lupte ca iadul” înainte de a merge spre Capitoliu.

Prevederea din Secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament afirmă că oricine a depus un jurământ că va susține constituția și apoi „s-a angajat în insurecție” împotriva acesteia nu mai este eligibil pentru funcții de stat sau federale. După ce Congresul a adoptat o amnistie pentru majoritatea foștilor confederați în 1872, prevederea a intrat în desuetudine până când au fost depuse zeci de procese împotriva lui Trump. Doar cea din Colorado a avut succes.

Trump a cerut instanței să anuleze hotărârea din Colorado. „Decizia Curții Supreme din Colorado ar priva de drepturi constituționale milioane de alegători din Colorado și ar fi probabil folosită ca șablon pentru a priva de drepturi zeci de milioane de alegători din întreaga țară”, au scris avocații lui Trump.

Ei susțin că Trump ar trebui să câștige din multe motive, inclusiv că evenimentele din 6 ianuarie nu au constituit o insurecție. Chiar dacă s-a întâmplat, Donald Trump nu s-a angajat în insurecție. Ei susțin că această clauză de insurecție nu se aplică președintelui și că Congresul trebuie să acționeze, iar nu statele individuale.

Criticii fostului președinte care au pornit procesul în Colorado au fost de acord că judecătorii ar trebui să intervină și să rezolve problema. „Acest caz este de cea mai mare importanță națională. Și având în vedere programul primar prezidențial viitor, nu mai e timp de așteptat. Curtea ar trebui să rezolve acest caz rapid, astfel încât alegătorii din Colorado și din alte părți să știe dacă Trump este într-adevăr neeligibil din punct de vedere constituțional atunci când își depun votul primar”, au declarat avocații reclamanților din Colorado Curții Supreme.

Problema dacă Trump poate fi înscris pe buletinul de vot nu este singura chestiune legată de fostul președinte sau de evenimentele din 6 ianuarie. Judecătorii au refuzat luna trecută o cerere din partea consilierului special Jack Smith de a se pronunța asupra afirmațiilor lui Trump că este imun de urmărire penală într-un caz în care este acuzat că a complotat pentru a anula alegerile prezidențiale din 2020.