Dronele atacă adânc în Rusia, în timp ce Medvedev amenință „existența” Ucrainei

You are currently viewing Dronele atacă adânc în Rusia, în timp ce Medvedev amenință „existența” Ucrainei

Rusia și Ucraina au efectuat atacuri mortale asupra centrelor civile în ultima săptămână de război. Ucraina a reușit lovituri asupra infrastructurii militare și economice din inima Rusiei, extinzându-și pentru prima dată raza de acțiune până la Sankt Petersburg, informează Aljazeera.

Serviciile de informații militare ucrainene au declarat că joi a fost lovită o țintă militară nespecificată la Sankt Petersburg, folosindu-se drone lansate de pe pământul ucrainean.

Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamyshin, a confirmat atacul, spunând Forumului Economic Mondial de la Davos că atacul a fost efectuat de o dronă construită în Ucraina, care a călătorit la 1.250 km.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trei drone au fost lansate și că le-a doborât pe toate trei în Golful Finlandei, una în apropierea unui terminal petrolier. Duminică, Ucraina a atacat din nou mai multe locații, iar de această dată, dovada succesului său a fost clară.

Producătorul rus de gaze Novatek a declarat că suspendă operațiunile la o fabrică și un terminal de încărcare din portul Ust-Luga de lângă Sankt Petersburg, în urma unui incendiu, pe care presa ucraineană l-a creditat unui atac cu drone, citând surse ale Serviciului de Securitate (SBU).

Novatek a spus că a reluat activitatea miercuri, dar operațiunile uzinei ar putea dura săptămâni sau luni până să revină la normal. Acest lucru însemna că Novatek va pierde bani. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în urma atacului a fost întărită apărarea anti-aeriană.

Ucraina a mai susținut că a atacat uzina Shcheglovsky Val din Tula, la 150 km sud de Moscova, care produce sistemele de apărare antiaeriană Pantsir-S și Pantsir-S1. Imaginile au arătat fumul care se ridică din orașul Smolensk, în apropiere de granița dintre Rusia și Belarus, sugerând un posibil al treilea atac în acea zi.

Ucraina și-a dezvoltat propriile drone cu rază lungă de acțiune cel puțin de la jumătatea anului trecut, când a atacat mai multe ținte militare din Crimeea și Marea Neagră. Spre deosebire de armele occidentale donate, acestea nu au restricții privind utilizarea lor pe pământul rus.

Secretarul Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a susținut că Ucraina se numără printre primii trei producători de drone din lume. Ucraina este suspectată că este responsabilă pentru bombardarea orașului Donețk din estul său ocupat, atac soldat cu moartea a cel puțin 27 de persoane.

Rusia a vizat în mod obișnuit orașe ucrainene. Harkivul a suportat cel mai mare bilanț. Rachetele rusești au ucis 18 persoane și au rănit aproximativ 130 în diferite orașe, dar opt dintre morți se aflau la Harkov, a declarat primarul acestui oraș. Cel puțin 100 de blocuri înalte au fost lovite în oraș.

Ucraina și-a apărat spațiul aerian de atacurile repetate. A doborât 19 din 20 de drone Shahed miercurea trecută, 22 din 33 de drone joi și patru din șapte drone sâmbătă.

În fiecare caz, Rusia a folosit și un număr mic de rachete, așa cum face de luni de zile, copiind o tactică ucraineană concepută pentru a supraîncărca sistemele de apărare aeriană.

Un oficial de la Pentagon a spus că acestea sunt atacuri de cercetare, în timp ce Rusia căuta slăbiciuni în apărare. „Nu au reușit până acum. Ucrainenii au multă experiență în ultimii ani în ceea ce privește modul de a face față acestor tipuri de atacuri rusești”, a declarat reporterilor Celeste Wallander, secretar adjunct al apărării.

Ceea ce a făcut ca atacul de marți să fie diferit a fost faptul că Rusia nu a folosit drone. A lansat 44 de rachete de diferite tipuri, dintre care jumătate au fost interceptate Ucraina, majoritatea la Kiev.