Regatul Unit a intrat într-o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut, după ce economia sa a înregistrat două trimestre consecutive de creștere economică negativă, au arătat cifrele oficiale.
Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a declarat joi într-o declarație că produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii s-a redus cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului 2023, după ce s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea.
O recesiune tehnică este definită în mod obișnuit ca 2 trimestre consecutive de contractare a PIB-ului. Lira sterlină s-a devalorizat moderat față de dolarul american și euro la scurt timp după publicarea datelor privind PIB-ul.
ONS a declarat că scăderea PIB-ului în al patrulea trimestru din 2023 a fost cea mai mare din primele trei luni din 2021. Producția economică a scăzut cu 0,1% în termeni lunar în decembrie, după o creștere de 0,2% în noiembrie, a spus ONS. Sondajul Reuters indica o scădere cu 0,2% în decembrie.
Economia Marii Britanii stagnează de aproape doi ani. Banca Angliei a spus că se așteaptă să se redreseze ușor în 2024, dar creșterea lentă din acest an ar fi în continuare un fundal dificil pentru încercările prim-ministrului Rishi Sunak de a atrage alegătorii înaintea alegerilor naționale așteptate mai târziu în 2024. „Afacerile se confruntă cu dificultăți, iar această știre reprezintă un semnal de alarmă pentru guvern”, a declarat Alex Veitch, director de politici și perspectivă la Camerele de Comerț britanice.
„În mai puțin de trei săptămâni, premierul trebuie să-și folosească bugetul pentru a stabili o direcție clară pentru creșterea firmelor și a economiei.”
Ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, a spus că există „semne că economia britanică își revine” și „trebuie să ne menținem planul – reducerea impozitelor pe muncă și afaceri pentru a construi o economie mai puternică”.
Rapoartele din presă au spus că Hunt încearcă să reducă miliarde de lire sterline din planurile de cheltuieli publice pentru a finanța reduceri de taxe pre-electorale. „De data aceasta anul trecut, prim-ministrul s-a angajat să crească economia, dar datele de astăzi, care arată o recesiune tehnică ușoară, arată o lipsă totală de progres”, a declarat Pranesh Narayanan, cercetător la Institutul de Cercetare a Politicii Publice.
El a adăugat că subinvestiția cronică în spitale, școli și infrastructură „a creat o situație publică care se prăbușește și o economie distrusă”, numind cifrele „un semnal de alarmă” care ar trebui să determine guvernul „să acorde prioritate investițiilor publice în loc de reduceri iresponsabile de taxe”.