Rușii s-au bucurat de o creștere a nivelului de trai pe parcursul celor aproape 24 de ani ai președintelui Vladimir Putin la conducerea politicii ruse. Vineri, Putin a anunțat că va candida din nou la președinție.
Prețurile ridicate la petrol, principalul export al Rusiei, au sporit poziția lui Putin. Au crescut veniturile, dar și puterea de cumpărare pentru milioane de cetățeni ai săi.
Criza financiară din 2008, urmată de accese repetate de sancțiuni occidentale după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, până la restricții ca urmare a invaziei sale pe scară largă a Ucrainei, au schimbat calculul pentru Kremlin.
Autoritățile ruse s-au luptat cu deprecierea rublei și, adesea, cu inflația ridicată. Economia a trecut de la o creștere constantă la o eră de stagnare.
Rubla în timpul celor 24 de ani de regim Putin
Susținută de prețurile ridicate ale mărfurilor în primii ani ai președinției lui Putin, rubla s-a tranzacționat în mare parte constant. În urma impunerii de sancțiuni pentru anexarea Crimeei de către Rusia, moneda s-a depreciat și a devenit mai volatilă.
Aceasta a atins un minim record în săptămânile de după invazia Ucrainei de către Moscova din februarie 2022, în urma căreia autoritățile au introdus controale valutare pentru a stopa ieșirile de capital.
Rușii s-au obișnuit cu fluctuațiile rublei și, în special, cu tendința generală de slăbire din ultimul deceniu.
Inflația în Rusia
Veniturile reale au crescut constant în primii câțiva ani, dar creșterea salariilor a stagnat de când au început sancțiunile occidentale. Inflația și ratele dobânzilor au fost adesea ridicate. Banca centrală a Rusiei a utilizat diverse metode de politică monetară pentru a încerca să țină sub control creșterea prețurilor.
În ultimul deceniu, prioritățile de cheltuieli bugetare ale Rusiei s-au schimbat. Un accent tot mai mare a fost pus pe cheltuielile de apărare, care vor culmina cu aproape o treime din toate cheltuielile bugetare în 2024.
Cheltuielile pentru alte domenii, cum ar fi sănătatea și educația, abia dacă au crescut în ultimul deceniu.
Sancțiunile impuse de UE și de partenerii săi sistemului financiar al Rusiei au redus capacitatea Rusiei de a finanța războiul.
300 de miliarde EUR reprezentând rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei sunt blocate în UE, în alte țări G7 și în Australia (dintre care două treimi sunt blocate în UE).