Școala românească a anului 2023, având la conducere o fostă consilieră a D-lui Președinte Klaus Johannis, întâiul dascăl al țării, pășește în noul an școlar așa cum ne-a obișnuit. Dincolo de adoptarea celebrelor legi ale educației, școala românească nu a suferit mari schimbări. Astfel, multe dintre școli încă au toaleta în curte, altele funcționează în condiții improprii, desprinse parcă dintr-un alt secol, dintr-o alta epocă.
Modernizarea și digitalizarea, despre care se vorbește tot mai mult astăzi, au ajuns până la poarta școlii și au făcut cale întoarsă. Chiar dacă în Parlamentul României a fost adoptată Legea 9/2023 care prevede eliminarea dosarului cu șină și a copiilor de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică (art. 21, alin. 1), digitalizarea școlii românești bate pasul pe loc.
Astfel, pentru obținerea bursei sociale, Ordinul privind aprobarea metodologiei cadru de acordare a burselor (art. 10, alin (3) afirmă că: Documentele care vor fi depuse… pentru acordarea burselor sociale sunt:
- a) cererea părintelui/reprezentantului legal/elevului major;
- b) declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit, și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei;
- c) documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5: certificatele de naștere ale copiilor sub 15 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte de stare civilă, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.
Și parcă nu era suficient! Pe lângă toate aceste dovezi, s-au gândit unii ar fi necesar ca cei îndreptățiți să aducă și alte documente justificative de la alte instituții:
- Adeverință, în original, cu VENITUL NET LUNAR realizat de fiecare membru al familiei pe ultimele luni, inclusiv valoarea tichetelor de masă/voucherelor de vacanță; dacă nu a beneficiat de tichete de masă/vouchere de vacanță, să se precizeze acest lucru în adeverința de venit;
- În situația nerealizării de venituri, declarație notarială dată de persoanele majore din familie din care să reiasă că în perioada septembrie 2022-august 2023 nu au fost angajați, nu au realizat venituri, nu au primit ajutor social, nu au încasat ajutor de șomaj, nu sunt administratorii vreunei societăți etc.
- Adeverințe de elev/student pentru frați/surori;
- Adeverințe de la Primărie privind ajutorul social primit în perioada septembrie 2022-august 2023;
- Alte documente justificative privind veniturile nete încasate în perioada septembrie 2022-august 2023 (taloane de pensii, cupoane de alocații, indemnizație persoane cu handicap, cupoane alocație de plasament etc./Adeverință de la AJOFM);
- Anchetă socială de la Primărie.
Aflați într-o situație deosebit de dificilă, elevul și familia sa constată acum că trebuie să depună la secretariatul unității de învățământ multiple documente, ce vor fi obținute cu un consum mare de timp și energie. Cu alte cuvinte, în loc să se simplifice, se complică! Școala românească se digitalizează cu dosarul în mână!
Analiza acestui simplu caz a modului cum funcționează școala românească, aduce în vedere modul cum funcționează societatea noastră. Școala este motorul formării intelectuale și morale a viitoarelor generații. Dar o școală înglobată în hârtii, lipsită de perspectivă și de performanță, năpădită de prezența consumului de droguri duce inevitabil la eșecul unei societăți, la eșecul viitoarelor noastre generații.