Ekaterina Duntsova, candidata „umanistă” care se confruntă cu Putin, a fost exclusă de la alegerile prezidențiale

You are currently viewing Ekaterina Duntsova, candidata „umanistă” care se confruntă cu Putin, a fost exclusă de la alegerile prezidențiale

Pe 23 decembrie, Comisia Electorală Rusă a respins candidatura la președinție a jurnalistei și fostei reprezentante municipale Ekaterina Dountsova, care militează pentru democrație și încetarea ofensivei în Ucraina.

Sâmbătă, 23 decembrie, președintele Comisiei Electorale Ruse a anunțat că Ekaterina Duntsova nu va putea candida la alegerile prezidențiale din martie 2024. Candidatura sa a fost respinsă „în unanimitate”. Ella Pamfilova a citat „erori în documente” necesare pentru înregistrarea candidatului.

Jurnalista și fosta reprezentantă municipală și-a depus actele de candidatură la comisia electorală pe 20 decembrie și mai avea de finalizat strângerea celor 300.000 de semnături. Termenul limită era 31 ianuarie. Ea a anunțat că a obținut deja peste 135.000 de semnături pe site-ul ei duntsova2024.ru. Pe Telegram, ea și-a anunțat intenția de a face apel „mâine” la Curtea Supremă a Rusiei. „Nu s-a terminat”, a asigurat ea.

  1. „Redarea procesului de luare a deciziilor înapoi oamenilor”

Ekaterina Duntsova, în vârstă de 40 de ani, este din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova. Fostul jurnalist, numit corespondent al canalului de televiziune TK Rzhev în 2003, s-a mutat apoi la canalul independent RiT. Convinsă că poate „întoarce procesul de luare a deciziilor oamenilor”, ea a candidat la alegerile din orașul natal din 2014. Aici a eșuat.

A doua participare a fost însă un succes. Calitate de deputat în Duma de stat i-a permis să-și prezinte punctul de vedere. În 2016, Ekaterina, mamă a trei copii, s-a implicat ca voluntar în asociația „sova”, organizație care sprijină căutarea copiilor și adulților dispăruți în Rusia.

Experiențele sale, atât umanitare, cât și politice, i-au permis să-și alcătuiască un proiect politic prin care să susțină valorile „umaniste” și ale „păcii” în fața lui Vladimir Putin. Ea a detaliat elementele programului său pe site-ul ei duntsova2024.ru.

  1. Pace, reforme democratice și descentralizarea puterii

Încetarea focului în Ucraina, costisitoare în vieți omenești, precum și în pierderi materiale, este o prioritate în programul Ekaterinei Duntsova. Ea dorește să promoveze progresul în ceea ce privește libertățile individuale. „Cetățenii nu își pot exprima liber opinia dacă aceasta nu coincide cu poziția autorităților”, regretă ea pe site-ul său. În aceeași ordine de idei, ea vrea să schimbe managementul bugetar al țării: „trebuie să cheltuim bani pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, nu pe noi tancuri”, a scris ea. Însă, în contextul actual, bugetul militar al Rusiei crește an de an pentru a susține efortul de război. În ciuda alocării de 63 de miliarde de euro în 2023, Vladimir Putin a anunțat o creștere cu 70% a bugetului militar pentru 2024.

Fostul deputat al Dumei dorește ca guvernanții de stat să fie mai capabili să emită directive fără presiunea Kremlinului. O mână de fier de care populația rusă s-ar putea elibera, potrivit ei. „Rușii cred că au nevoie de o mână de fier. Suntem atât de obișnuiți. Dar ceea ce cred este că ei pot foarte bine să ia propriile decizii”, a declarat ea miercuri în timpul depunerii oficiale a candidaturii sale. Chestionată la LCI Tv, ea a menționat posibilitatea de a „alege pe cineva din popor fără ca cineva din administrație să stea în spatele ei”.

Reacționând la LCI, Aurélien Duchêne, analist în relații internaționale și apărare și specialist în Rusia, estimează că ea nu va reuși – din cauza tratamentului rezervat oponenților Kremlinului. Totuși, potrivit acestuia, denunțarea anumitor abuzuri ale puterii ruse ar putea rezona în opinia publică.

  1. Puși ​​sub presiune de puterea rusă

Opozantă deschisă a regimului Putin, Ekaterina Duntsova nu beneficiază de vizibilitatea presei ruse. Marea majoritate a presei nici măcar nu menționează candidatura sa. Pentru a-și construi popularitatea, fosta jurnalistă comunică în principal pe rețeaua de socializare Telegram unde are acum aproape 300.000 de abonați.

Candidatul descrie evoluțiile din campania ei prezidențială, precum și mitingurile organizate. Joi, 21 decembrie, ea a anunțat că un candidat s-a înscris oficial la presiunea puterii de la Kremlin. „Bineînțeles că mă tem”, a declarat ea în urma înregistrării candidaturii sale, deși părea hotărâtă să-și ducă proiectul până la capăt. Ekaterina Duntsova beneficiază și de numeroase mesaje de susținere pe Telegram. Într-unul se spune: „Ekaterina Duntsova vrea să lucreze la libertatea de exprimare a opiniei publice în țara noastră. Arată că Putin are o alternativă!”

Această candidatură amintește de cea a lui Alexei Navalnîi la ultimele alegeri prezidențiale din Rusia din 2018. Cunoscut și pentru lupta sa acerbă împotriva corupției din Rusia, precum și pentru criticile sale la adresa puterii lui Putin, candidatul a fost înlăturat rapid de pe scena politică. După ce a suferit o tentativă de asasinat cu Novichok în 2020, Navalnîi a fost plasat într-un lagăr de muncă, în detenție. A fost condamnat la 19 ani de închisoare în august 2023. Acum este dispărut, închis într-un loc ținut secret de statul rus. Puterea rusă a exclus de ani de zile orice opoziție serioasă la alegeri și în viața politică. Această represiune s-a accelerat de când Kremlinul și-a trimis armata în Ucraina, în februarie 2022.

După astfel de condamnări, astăzi se pune întrebarea ce s-ar întâmpla cu adversara lui Vladimir Putin dacă ar reuși să urce în sondaje în următoarele săptămâni.