Fermierii creează haos la Bruxelles. La summit-ul desfășurat, reprezentanții UE le promit ajutor

You are currently viewing Fermierii creează haos la Bruxelles. La summit-ul desfășurat, reprezentanții UE le promit ajutor

Fermierii au ars baloți de fân, au aruncat cu ouă și petarde în poliție – și au obținut câteva promisiuni de la liderii europeni. Acesta a fost punctul culminant al unor săptămâni de proteste pe întreg continentul din cauza birocrației excesive și a concurenței făcute de importurile ieftine, informează Associated Press.

Dornici să liniștească o parte importantă a electoratului și să pună capăt perturbărilor din mai multe orașe, liderii de la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles au venit cu puține propuneri concrete și multe cuvinte goale. În Franța, guvernul a făcut concesii semnificative – suficient de mult încât două mari sindicate de fermieri au promis că vor suspenda blocada pe care tractoarele lor a făcut-o la Paris timp de câteva zile.

Timp de săptămâni, fermierii s-au plâns că devine din ce în ce mai greu ca să poți trăi decent, deoarece costurile energiei și îngrășămintelor cresc din cauza războiului Rusiei din Ucraina. Pe de altă parte, importurile agricole ieftine ce intră în blocul comunitar și secetele, inundațiile sau incendiile provocate de schimbările climatice care distrug culturile, au agravat situația agriculturii europene.

Protestele lor au oprit traficul în orașe, împiedicând milioane de cetățeni europeni să meargă la serviciu sau la școală. În același timp, porturile și principalele artere rutiere au fost blocate, ceea ce a dus la ofilirea florilor în camioane și golirea rafturilor supermarketurilor. Prim-ministrul ungar Viktor Orbán s-a plâns chiar de claxonatul nesfârșit al tractoarelor, care l-a ținut treaz noaptea.

Joi, întrucât fumul gros de la arderea baloților de fân și a anvelopelor acoperea o parte din capitala Belgiei, forțele de securitate au folosit tunuri cu apă. Au reușit să împiedice un fermier să doboare un copac pe treptele Parlamentului European, dar nu au putut împiedica ca o statuie de bronz să fie scoasă de pe piedestal și să fie arsă. În Grecia, fermierii s-au adunat în fața unui târg agricol, în timp ce în Italia ei și-au adus tractoarele în Milano.

Apropierea alegerilor europarlamentare din iunie a determinat majoritatea liderilor de la summit să ia măsuri menite să-i câștige pe fermieri. Politicienii populiști și de dreapta au profitat de acest protest pentru a câștiga electorat. „Nu demonizați fermierii. Nu trimiteți armata împotriva lor. Vorbiți cu ei”, a spus premierul belgian Alexander De Croo.

Liderii au salutat planul Comisiei Europene, ramura executivă a UE, de a proteja fermierii de importurile ieftine din Ucraina și de a le permite fermierilor să folosească unele terenuri care au trebuiau să fie lăsate nelucrate din motive de mediu.

Șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a promis că va pregăti până la sfârșitul lunii noi planuri de reducere a multor reguli birocratice pentru a se asigura că fermierii pot petrece mai mult timp pe câmpurile lor.

Și în Franța, premierul Gabriel Attal a anunțat un nou set de măsuri, inclusiv sute de milioane de euro drept ajutoare și scutiri de taxe. De asemenea, a promis că pesticidele, care sunt permise în alte părți ale Europei, nu vor fi interzise în Franța.

La Bruxelles, mulți lideri au spus că nu vor aproba un acord comercial cu națiunile din America de Sud, decât dacă importul ar îndeplini aceleași standarde ca cele din UE.