Premierul francez Gabriel Attal a declarat că se vor implementa controale la produsele alimentare străine pentru a garanta „concurență loială” pe fondul protestelor fermierilor.
În discursul său de la Adunarea Națională de marți, Attal le-a spus parlamentarilor că „obiectivul său este clar: garantarea concurenței loiale, mai ales pentru ca reglementările care se aplică fermierilor [francezi] să fie respectate și de produsele străine”.
El a spus că toți comercianții cu amănuntul de alimente care nu respectă o lege menită să asigure fermierilor o parte echitabilă din venituri vor fi amendați. Această lege are aplicabilitate imediată. „Trebuie să-i ascultăm pe fermieri, care lucrează și sunt îngrijorați de viitorul și de existența lor”, a spus Attal.
Premierul a mai spus că a strâns o coaliție de 22 de țări din Uniunea Europeană pentru a ajunge la un acord asupra unei derogări a UE privind terenurile necultivate. „Suntem aproape de a realiza o nouă prelungire a scutirii”, a spus el.
Attal a promis că guvernul său este pregătit să rezolve criza „fără ambiguitate” și a lăudat sectorul agricol drept „forța noastră și mândria noastră”.
Fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a primi subvenții UE, inclusiv lăsarea a 4% din terenuri agricole în zone „neproductive”, astfel încât natura să se poată reface.
Fermierii au demonstrat în toată Franța punând presiune asupra guvernului pentru a răspunde cererilor lor. Printre acestea se numără: o mai bună remunerare pentru produsele lor, mai puțină birocrație și protecție împotriva importurilor ieftine.
Marți, fermierii au incendiat baloți de fân pentru a bloca parțial accesul pe aeroportul din Toulouse și au parcat tractoare pe autostrăzile din apropierea capitalei, Paris. Protestatarii au respins măsurile pro-agricultura pe care Attal le-a anunțat săptămâna trecută, considerându-le a fi insuficiente. Guvernul a promis că va lua și alte măsuri.
Fermierii care protestau au înconjurat Parisul cu baricade, folosind sute de tractoare grele și mormane de baloti de fân pentru a bloca autostrăzile care duc spre capitala Franței. Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de vară din acest an. Protestatarii au venit pregătiți pentru o luptă prelungită, cu corturi și rezerve de hrană și apă.
Guvernul a anunțat desfășurarea a 15.000 de ofițeri de poliție, majoritatea în regiunea Parisului, pentru a opri orice efort al protestatarilor de a intra în capitală. Ofițeri și vehicule blindate au fost, de asemenea, staționați în centrul Parisului pentru a proteja aprovizionarea cu alimente proaspete a pieței Rungis.
Guvernul, îngrijorat de escaladarea protestelor, a renunțat la planurile de reducere a subvențiilor pentru motorina agricolă și a promis că va relaxa reglementările de mediu. „Orice s-ar întâmpla, suntem hotărâți să mergem până la capăt”, a spus fermierul Jean-Baptiste Bongard, în timp ce mulți fermieri s-au înghesuit în jurul unor mici incendii de pe o autostradă din Jossigny, lângă Paris. „Dacă mișcarea trebuie să dureze o lună, atunci va dura o lună”, a spus Bongard. În Longvilliers, lângă Paris, autostrăzile erau blocate cu tractoare și baloți de fân, iar traficul a fost deviat.