Generalul Nicolae Ciucă vrea să fie următorul președinte al României?

You are currently viewing Generalul Nicolae Ciucă vrea să fie următorul președinte al României?

Luptele pentru putere sunt pline de incertitudini, de trădări, de manipulări. Orice lider știe că distanța dintre extaz și agonie este foarte mică; că acum poți să fi aclamat de susținători, iar mâine să fii hulit. Și acest lucru la marile partide politice din România depinde de performanța electorală obținută la alegeri.

Aflat într-un declin continuu, cu un capital electoral în scădere, PNL se vede nevoit ca după luni bune în care s-a vorbit despre o posibilă alianță electorală cu PSD, să ia decizia de a se desprinde de partenerul de guvernare la europarlamentare. Sondajele de opinie comandate de ambele partide au arătat un scor electoral destul de slab pentru PNL. Acest scor ar cântări mult în negocierile pentru listele comune cu PSD. Pe de altă parte, în ambele partide sunt suficienți oameni care să își dorească un loc eligibil. Tocmai de aceea, lupta pentru putere este strânsă!  

Înainte de a spune câteva lucruri despre decizia fostului premier Nicolae Ciucă de a candida la președinția României, ar trebui să menționăm că în fostele campanii electorale derulate de PNL, mesajul electoral central era anti-PSD. După ce atât președintele Klaus Iohannis, cât și PNL au validat coaliția cu PSD, acest mesaj nu își mai are relevanța. Drept urmare, PNL este în criză de identitate chiar în fața propriului electorat (care era anti-PSD).

În această situație liderii PNL întruniți la Sinaia caută din răsputeri soluții pentru obținerea unui scor satisfăcător. În opinia lor aceste rezultate vin, așa cum era și sloganul PNL în perioada interbelică, prin noi înșine, adică fără alianțe electorale.

Generalul Nicolae Ciucă, fost prim-ministru al alianței PSD-PNL, și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al României. Pentru PNL, dar și pentru Nicolae Ciucă, câștigarea alegerilor prezidențiale este extrem de importantă. Ar fi continuarea situației existente. PSD nu a mai câștigat alegerile prezidențiale din timpul lui Ion Iliescu (2000-2004).

În fața unei astfel de provocări Nicolae Ciucă, președintele PNL, va trebui să răspundă la multiplele întrebări ce-i vor fi adresate. Printre acestea enumerăm: plagiatul tezei sale de doctorat (putem avea un președinte plagiator?); problema pensiilor speciale (el fiind unul dintre beneficiari); alianța cu PSD (uneori PNL a fost văzut ca fiind o anexă a PSD la guvernare); problemele de imagine ale unor lideri PNL; problema bugetului; problemele de politică externă: Schengen, războiul din Ucraina, din Israel; poziția României în UE etc.

Prestația sa în calitate de prim-ministru al României nu a impresionat opinia publică românească. Dincolo de temperarea ieșirilor publice asupra problemelor coaliției de guvernare, a unei bune înțelegeri cu liderul PSD – Marcel Ciolacu, nu s-au constat mari rezultate. De altfel, domnul Nicolae Ciucă nu este un bun orator și nu prea reușește să emoționeze pe nimeni!

În perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale rămâne de văzut care va fi reprezentantul PSD. Dacă actualul prim-ministru Marcel Ciolacu va decide să participe la alegeri, va fi interesantă de urmărit bătălia politică (PNL-PSD) și armele secrete ce vor fi scoase la iveală!