Dries și soția sa, Eugenie, un cuplu olandez de 93 de ani care erau împreună de mai bine de 70 de ani, au murit luni, 5 februarie, ținându-se de mână. Amândoi erau foarte bolnavi și nu doreau să fie despărțiți. Așadar, au cerut așa-numita eutanasie comună, un tip de eutanasie care a crescut în ultimii ani. Cererea lor a primit undă verde de la medicii care îi tratează.
Dries și Eugenie nu erau un cuplu olandez oarecare. El a fost Dries van Agt, un catolic și fost prim-ministru creștin-democrat între 1977 și 1982. El și Eugenie Krekelberg au avut trei copii și șapte nepoți cărora le-au spus la revedere pașnic. Vestea a fost anunțată patru zile mai târziu, când au fost deja îngropați.
Dries van Agt și-a numit soția „fata mea”. Ea era piatra de temelie a vieții lui și niciunul nu putea să se vadă fără celălalt. Iubitor de ciclism cu o utilizare cultivată a limbii olandeze care i-a câștigat reputația de a fi oarecum arhaic, Dries a cunoscut-o pe Eugenie când erau studenți și rar s-au despărțit. Fiind catolic, eutanasia pare o alegere ciudată pentru Dries van Agt. Cu toate acestea, fostul premier, care a ajuns să voteze pentru verzi și a criticat politica oficială a Olandei privind conflictul Israel-Palestina, a renunțat la statutul de membru creștin-democrat. În 2019, el a spus că eutanasia „ar fi o opțiune dacă viața și suferința s-ar dovedi insuportabile”. În acel an, a avut o hemoragie cerebrală ale cărei efecte s-au agravat în timp, în timp ce sănătatea soției sale era, de asemenea, în declin. Medicii i-au acceptat cererea ca perechea să moară împreună pe motiv că îndeplinește cerințele Legii Eutanasiei a țării, în vigoare din 2002.
În ultimii ani, cererea pentru eutanasie dublă a fost în creștere. În 2022, a fost practicat pe 29 de cupluri, sau 58 de persoane, potrivit raportului anual publicat de Comitetele Regionale de Revizuire a Eutanasiei (RTE), care trece în revistă evenimentele desfășurate în țară. În 2021, a fost administrat la 16 cupluri. În 2020, au fost 13, iar în 2019, 17. În 2022, medicii au efectuat un total de 8.720 de eutanasii și sinucideri asistate, ambele reglementate de regulament. Aceasta reprezintă 5,1% din totalul deceselor înregistrate în țară și reprezintă o creștere de 13,7% față de 2021. Aproape 60% dintre pacienți aveau cancer.
Când suferința este fizică și insuportabilă din cauza unei stări terminale, situația este clară. În timp ce argumentul moral referitor la a nu vrea să fie lăsat singur atunci când vine vorba de cupluri apropiate nu este atât de decisiv. Și mai este un aspect de luat în considerare. Eutanasierea trebuie solicitată în mod liber și fără presiuni externe. „Suferința viitoare, dacă se ajunge la concluzia că doar unul dintre cei doi îndeplinește condițiile pentru eutanasie, nu este considerat un criteriu. Ceea ce se evaluează este situația de pe teren și ce suferință se trăiește în prezent”, spune Sander de Hosson, specialist în plămâni și autor a două cărți despre îngrijirea paliative, pentru EL PAÍS.
„Nu toți cei care solicită eutanasie o primesc în Țările de Jos, asta ar trebui să fie clar. Deși este adevărat că este considerată o chestiune privată și știm că este susținută de aproximativ 87% din populație.”
În cazurile individuale de eutanasie, un medic tratează pacientul, iar altul verifică dacă cererea este conformă cu legea. În eutanasia comună, există doi supraveghetori. „Numai atunci când acești medici, care vorbesc amănunțit cu pacienții, și-au făcut treaba și situația este clară, va merge mai departe”, spune De Hosson. „Legea olandeză condiționează eutanasia de suferințe insurmontabile, fără perspective de îmbunătățire și o solicitare lucidă și repetată din partea pacientului.” Membru al Carend, o asociație specializată în promovarea îngrijirilor paliative, el subliniază că soții Van Agts erau foarte bolnavi. „Nu poți presa o persoană să opteze pentru această ieșire. Toate cererile sunt luate în considerare în conformitate cu reglementările în vigoare”, spune el. Medicii care analizează cazul trebuie, de asemenea, să se abțină de la a se influența reciproc și să facă schimb de date despre pacienți doar dacă este necesar.
Site-ul Carend relatează cazul unui cuplu care sărbătorise 48 de ani de căsătorie. Amândoi erau foarte bolnavi, locuiau într-un azil de bătrâni și doreau să moară împreună în același timp în care erau căsătoriți: ora 15.15. Medicii așa-numitului Centru Expert Eutanasia au considerat că au îndeplinit cerințele legale. Carend este deschis solicitărilor care respectă legea. În 2022, Carend era responsabil pentru 14,2% din toate eutanasiile administrate în Țările de Jos, potrivit datelor RTE.
Cifrele pentru 2023 vor fi gata în primăvară și, potrivit RTE-urilor, abia atunci va fi clar dacă a existat o creștere pe scară largă a cererii. Ceea ce se știe este că 282 de persoane cu demență au cerut eutanasierea anul trecut. Au fost și cereri de la 115 persoane care suferă de una sau mai multe tulburări psihice grave.
Potrivit celui mai recent raport oficial de evaluare a legii (2017 și 2022), 20% din cei 131 de medici chestionați au considerat procedura de eutanasie ca fiind împovărătoare. 69% s-au manifestat neutru. Întocmit de cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam și de la spitalul universitar al orașului, precum și de la spitalele universitare din Utrecht și Amsterdam, raportul subliniază că 25% s-au simțit la un moment dat presați de un pacient. Acești 25% au fost conduși de medici geriatri, urmați de medicii generaliști și specialiști. Studiul, publicat în 2023, recomandă vigilență, având în vedere influența tot mai mare a percepției proprii a pacientului asupra stării lor. De asemenea, subliniază necesitatea de a consilia mai bine medicii în cazurile de boală mintală sau demență. Aceștia sunt cei care ajung de obicei la Centrul de Expertiză în Eutanasie și se pot confrunta cu liste de așteptare.
Legea olandeză privind eutanasia a fost prima de acest gen și a fost adoptată în 2001. În vigoare din 2002, este încă considerată o practică excepțională, nu un drept al pacientului și poate duce la până la 12 ani de închisoare dacă sunt încălcate prevederile legale. Legea include atât eutanasia, care este practicată de medic, cât și sinuciderea asistată. În acest din urmă caz, persoana însăși administrează produsul preparat de medic.