Weekendul acesta Israelul s-a confruntat cu un atac de proporții din partea organizației Hamas. De la participanți la un festival de muzică și până la simpli locuitori ai statului Israel, cu toții, s-au trezit sâmbătă dimineața cu ororile unui război neprovocat. Organizația paramilitară Hamas a pornit un atac, lansând peste 5000 de rachete asupra Israelului. Chiar dacă Israelul era obișnuit cu acțiuni teroriste, nu s-a mai confruntat cu o astfel de acțiune, de asemenea proporții. Pregătită minuțios, în ciuda reputației celebrului serviciu de securitate evreu – Mosad -, operațiunea Potopul de la Al-Aqsa a arătat tuturor că nimeni și nimic nu este de neatins. Mai multe orașe din sudul Israelului – kibuțuri – au fost atacate de către Hamas. Bărbați, femei sau copii au fost luați prizonieri sau uciși. Numărul victimelor a ajuns la aproape 1100 de oameni: 700 de israelieni și 370 de palestinieni.
Confruntat cu un astfel de atac, statul Israel a reacționat pe măsură: armata a atacat diverse ținte din Fâșia Gaza și din sudul Libanului. Au fost vizate obiective militare deținute de grupările Hamas și Hezbollah. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este în război.
Reacțiile internaționale la acest nou conflict nu au contenit. Majoritatea statelor și-au declarat sprijinul pentru statul Israel, iar Iranul pentru gruparea Hamas.
Acest nou război izbucnit demonstrează încă o dată tensiunile existente în regiune. Loc de întâlnire a celor trei mari religii monoteiste: iudaică, creștină și islam, a Occidentului cu Orientul, a unor națiuni și istorii aflate de multe ori în conflict, Israelul se confruntă astăzi cu încă un episod sângeros. Diferențele etnice, culturale, religioase sau sociale și-au spus și își spun cuvântul. Pe de altă parte, radicalizarea unei părți a populației musulman-arabe din zonă prin intermediul acestor organizații paramilitare a contribuit din plin la ascuțirea conflictului zonal.
După războiul din Ucraina, în care Rusia a atacat și ocupat o parte a teritoriului ucrainean, acum lumea se confruntă cu un alt război: între Israel și grupările Hamas și Hezbollah, susținute de Iran. Putem vorbi chiar despre accentuarea polarizării lumii contemporane: pe de-o parte coaliția occidentală și, pe de altă parte, Iranul, Rusia și alte grupări sau țări asociate.
Tensiunile existente între China și SUA au alimentat polarizarea lumii, dar și dezvoltarea unor conflicte latente. Revendicarea insulei Taiwan de către China, ca și dorința de a deține supremația mondială, au marcat relațiile dintre cele două mari puteri mondiale. Într-o astfel de situație este interesant de observat cum anume se vor atenua tensiunile existente și cum se vor aplana diferendele iscate. Pașii timizi făcuți de cele două administrații – de la Washington și Beijing – se dovedesc până la acest moment a fi insuficienți pentru păstrarea păcii în anumite zone fierbinți. Până acum, din nefericire, se adeverește numai celebrul proverb latin: Si vis pacem, para bellum (Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război).