Ministerul Justiției din Italia respinge extrădarea preotului căutat de Argentina în cazuri de omor și tortură

You are currently viewing Ministerul Justiției din Italia respinge extrădarea preotului căutat de Argentina în cazuri de omor și tortură

Ministerul Justiției din Italia s-a pronunțat împotriva extrădării unui fost capelan căutat în Argentina sub acuzația de ucidere și tortură în timpul ultimei dictaturi militare, informează Associated Press.

În octombrie, Curtea de Casației din Italia a aprobat extrădarea lui Franco Reverberi, un preot italian în vârstă de 86 de ani, care a fost capelan militar în timpul dictaturii militare din Argentina din 1976-1983.

Însă ministrul Justiției, Carlo Nordio, pronunțându-se împotriva extrădării, a citat vârsta înaintată a preotului și sănătatea precară. În sistemul de justiție al Italiei, ministrul justiției fie respectă, fie respinge hotărârile judecătorești privind extrădarea.

Acum ar fi sarcina noului guvern al Argentinei să decidă dacă dorește să conteste decizia ministrului, apelând la un tribunal administrativ italian, a spus Jorge Ithurburu, care reprezintă grupul pentru drepturile omului.

Hotărârea Curții de Casației din octombrie a menținut o decizie anterioară a unei instanțe inferioare din Bologna de a permite extrădarea preotului. Argentina îl caută pe Reverberi pentru a fi judecat, sub acuzația de ucidere în 1976 a lui José Guillermo Berón, în vârstă de 22 de ani, și torturarea altor câțiva bărbați. Presupusa tortură a avut loc în orașul San Rafael, lângă Mendoza, Argentina.

Reverberi a părăsit Argentina în 2011, după ce primul proces pentru crime împotriva umanității desfășurat în timpul dictaturii a avut loc în vestul provinciei Mendoza, iar mărturiile supraviețuitorilor și ale membrilor familiei au început să indice responsabilitatea sa.

Reverberi emigrase în Argentina din Italia când avea aproximativ 7 ani. Procesul de extrădare a avut mai multe etape. În august, Nordio a aprobat inițial extrădarea. Dar, din cauza unei erori clericale, întrucât ministrul nu cunoștea apelul preotului împotriva cererii Argentinei de a-l trimite acolo în judecată, procesul de recurs a continuat, ducând la decizia din octombrie a Curții de Casație.

În timp ce se lua în considerare extrădarea, Reverberi trebuia să meargă în fiecare zi la secția de poliție locală din Sorbolo, un orășel din regiunea Emilia-Romagna din Italia, unde s-a născut și unde ținea ocazional slujba. Săptămâna viitoare a fost stabilită o audiere pentru a-l scuti oficial pe preot de această obligație.

Potrivit avocaților, până la 30.000 de oameni au fost uciși sau au dispărut în timpul dictaturii militare Argentinei. Rudele lui Berón ar putea cere procurorilor italieni să deschidă un dosar împotriva lui Reverberi, în calitate de cetățean italian investigat pentru crimă și alte acuzații în străinătate, în Argentina, a spus Jorge Ithurburu.

Ierarhia Bisericii Catolice din Argentina a fost criticată pentru că era aliata regimului militar Argentinei. Regimul dictatorial a condus țara printr-o campanie de rețineri și ucideri ilegale a celor pe care îi considera „subversivi”.

Când Papa Sfântul Ioan Paul al II-lea a vizitat țara în 1987, criticii au deplâns eșecul său de a denunța sprijinul Bisericii pentru conducătorii militari, întrucât pontiful venise din Chile, unde denunțase dictatura militară a generalului Augusto Pinochet.

În timpul pontificatului Papei Francisc, care este argentinian, Vaticanul și episcopii din Argentina au încheiat catalogarea arhivelor lor din timpul dictaturii militare cu scopul de a le pune la dispoziția victimelor și rudelor acestora. Aceștia au acuzat membrii Bisericii că sunt complicii dictaturii militare.