Luc Frieden are un plan pentru a armoniza relațiile dintre UE și Viktor Orbán. Luxemburg a fost unul dintre cei șase membri fondatori ai UE și a deținut de trei ori președinția Comisiei Europene. Pe baza acestei tradiții diplomatice, premierul Luc Frieden speră că va reuși să „stabilească legături” și cu Ungaria, titrează Politico.eu.
„Ungaria este mai pro-europeană decât credem uneori și cred că ar trebui să încercăm să susținem opiniile diferite, astfel încât să putem ajunge la un obiectiv comun”, a spus Frieden.
Orbán a fost o problemă pentru UE cu mult înainte ca Frieden, prim-ministrul Luxemburgului, să ocupe fotoliul de prim-ministru. Premierul maghiar a perturbat totul: de la apartenența Ucrainei la UE la bugetul pe termen lung al blocului și la migrație.
La ultima întâlnire a liderilor UE, premierul ungar a ieșit din sală pentru a le permite celorlalți lideri să cadă de acord asupra deschiderii discuțiilor de aderare cu Ucraina.
Frieden vrea să-l aducă înapoi pe premierul maghiar. „Trebuie să-l cunosc mai bine pe Viktor Orbán”, a spus Frieden pentru POLITICO într-un interviu în biroul său din orașul vechi al capitalei Marelui Ducat, la patru luni după ce a câștigat alegerile parlamentare. „Dacă cineva nu este de acord cu anumite politici, ar trebui să încerci să înțelegi de unde vine”, a spus Frieden, membru al celui mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE). El se gândește să meargă în Ungaria „în următoarele luni, pentru a înțelege mai bine poziția maghiară”.
O potențială întâlnire cu premierul ungar ar fi o raritate pentru Orbán, a cărui opoziție față de sprijinul UE pentru Ucraina l-a îndepărtat de omologii săi europeni.
Ultima dată când un înalt oficial european a făcut o vizită oficială la Budapesta a fost în noiembrie, atunci când președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut o ultimă încercare de a salva summitul european privind deschiderea discuțiilor de aderare cu Ucraina.
Confruntarea dintre Ungaria și UE în privința Ucrainei a culminat cu părăsirea sălii de către Orban ca să se poată lua o decizie fără el. Cu toate acestea, el a refuzat să aprobe ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
De atunci, premierul maghiar, cunoscut pentru apropierea sa de Vladimir Putin, condiționează aprobarea ajutorului financiar pentru Kiev de diverse concesii din partea blocului comunitar.
Orbán a pierdut, de asemenea, un aliat puternic în problemele statului de drept în urma alegerilor din Polonia, atunci când Donald Tusk i-a luat locul lui Mateusz Morawiecki.
Potrivit lui Frieden, UE este parțial de vină pentru izolarea lui Orbán. „Uneori sunt șocat să văd cât de puțin efort se depune pentru a înțelege ce crede cealaltă parte [în relațiile] dintre țările europene”, a spus Frieden.
De la venirea în funcție la mijlocul lunii noiembrie, premierul din partea Partidului Popular Creștin Social Social (CSV) de centru-dreapta a purtat discuții cu președintele Franței Emmanuel Macron și cu premierul Germaniei, Olaf Scholz, precum și cu omologii săi din Belgia și Olanda. „Ungaria a suferit atât de mult sub dominația sovietică [și] înțelege foarte bine că nicio țară nu vrea să fie dominată de o putere străină și cu siguranță să nu fie invadată de o altă țară”, a adăugat el, referindu-se la invazia Ucrainei de către Moscova.
Dar el a avertizat că se așteaptă ca Ungaria să depună efort în repararea relației sale cu blocul comunitar, întrucât aproximativ 11,7 miliarde de euro din fondurile UE alocate Ungariei rămân înghețate din cauza preocupărilor Bruxelles-ului cu privire la situația democrației și a statului de drept din țară.