Odată cu președinta Ungariei, Katalin Novak, demisionează și ministrul Justiției, Judit Varga

You are currently viewing Odată cu președinta Ungariei, Katalin Novak, demisionează și ministrul Justiției, Judit Varga

Mă retrag din viața publică, demisionez din mandatul meu de reprezentant al Parlamentului și din conducerea listei pentru Parlamentul European” – a scris Judit Varga pe pagina sa de Facebook.

Fost ministru al Justiției, Judit Varga și-a anunțat demisia din Parlament în urma amplului scandal privind grațierea unui bărbat care fusese condamnat pentru pedofilie. Anunțul ei a venit concomitent cu anunțul președintei Ungariei, Katalin Novák, dat fiind că la vremea în care s-a luat decizia de grațiere Varga era ministru al Justiției.

De când s-a schimbat sistemul, valabilitatea deciziei de grațiere individuală a președintelui necesită contrasemnare din partea ministrului Justiției. Am continuat practica aceasta de peste 25 de ani ca ministrul Justiției să recunoască decizia de grațiere a președintelui”, a explicat Judit Varga.

Judit Varga are deja la activ experiența demisiei, după ce vara trecută a plecat din funcția de ministru al Justiției pentru a se concentra pe alegerile pentru Parlamentul European. Acum și-a dat demisia și din mandatul său de parlamentar.

Varga a lucrat la Bruxelles până în 2018, după care a devenit secretarul de stat al prim-ministrului responsabil cu afacerile UE. Viktor Orbán a numit-o, singura femeie politician a guvernului ca ministru al Justiției în 2019. Ea l-a înlocuit pe László Trócsányi în fruntea ministerului, care a devenit reprezentant al Parlamentului European.

Mai multe episoade neplăcute sunt legate de mandatul său de de patru ani la ministerul Justiției, dintre care unul este scandalul Pegasus, în care s-a dezvăluit în 2021 că jurnaliştii, antreprenorii şi politicienii maghiari critici la adresa guvernului Orban au fost monitorizaţi cu software de spionaj israelian. De asemenea, numele ei a apărut și în cazul Schadl-Völner, unde propriul său secretar de stat a fost acuzat de corupție. Recent s-a dezvăluit și că Varga ar fi renovat casa de vacanță a familiei din Balaton cu sprijinul CSOK, iar ulterior a rambursat banii.

În urma scandalului grațierii condamnatului la pedofilie, primii care au demisionat au fost cei patru consilieri prezidențiali, respectiv Gábor Takács Gundel, János Lackfi, Szabina Tomán și Barbara Czeizel, potrivit Hvg.hu.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a anunțat joi pe pagina sa de Facebook că a depus un amendament constituțional care face imposibil ca un condamnat să fie grațiat în cazul unei infracțiuni comise împotriva minorilor, transmite HVG.

A fost prima reacție a lui Orbán în scandalul care a divizat opinia publică din Ungaria, după ce președinta Katalin Novak l-a grațiat pe directorul adjunct al Căminului de Copii de la Bicske, județul Fejér, condamnat definitiv pentru că și-a ajutat șeful pentru muşamalizarea cazurilor sale de pedofilie.