Pakistanul condamnă atacul iranian cu rachete pe teritoriul său ca fiind o „încălcare neprovocată”

You are currently viewing Pakistanul condamnă atacul iranian cu rachete pe teritoriul său ca fiind o „încălcare neprovocată”

Pakistanul a condamnat cu fermitate atacul iranian cu rachete în interiorul granițelor sale, care a ucis doi copii, numindu-l o „încălcare neprovocată a spațiului său aerian” și avertizând asupra represaliilor, informează CNN.

Iranul a declarat că a folosit „lovituri de precizie cu rachete și drone” pentru a distruge două cetăți ale grupului militant sunit Jaish al-Adl, cunoscut în Iran ca Jaish al-Dhulm, în zona Koh-e-Sabz din provincia Balochistan din sud-vestul Pakistanului, potrivit agenției de presă Tasnim.

Atacul vine după ce Iranul a lansat luni rachete în nordul Irakului și Siria, în cea mai recentă escaladă a ostilităților din Orientul Mijlociu. Ministerul de Externe al Pakistanului a declarat că atacul asupra teritoriului său a ucis „doi copii nevinovați” și a avertizat Iranul cu privire la „consecințe grave”.

Acesta a descris atacul aerian ca fiind o „încălcare neprovocată a spațiului său aerian de către Iran… în interiorul teritoriului pakistanez”. „Este și mai îngrijorător faptul că acest act ilegal a avut loc în ciuda existenței mai multor canale de comunicare între Pakistan și Iran”, a spus ministerul.

După lovitură, Pakistanul a depus un „protest puternic” unui înalt oficial al Ministerului de Externe al Iranului în capitala iraniană Teheran și a avertizat însărcinatul cu afaceri iranian, spunând că „responsabilitatea pentru consecințe va aparține în mod direct Iranului”.

Grupul militant Jaish al-Adl a declarat marți seara că Gărzile Revoluționare din Iran au folosit șase drone de atac și o serie de rachete pentru a distruge două case în care locuiau copiii și soțiile luptătorilor săi.

Autoritățile din provincia Balochistan au declarat pentru CNN că două fete au murit și cel puțin patru persoane au fost rănite. Fetele, în vârstă de opt și 12 ani, au fost ucise în casele lor care au fost avariate în atacul din satul Koh-e-Sabz din Kulag, la aproximativ 60 de kilometri de raionul Panjgur, marți seară, potrivit deputatului raionului, comisarul Mumtaz Khetran.

Khetran a mai spus că o moschee din apropierea caselor a fost vizată și lovită.

Koh-e-Sabz – la aproximativ 50 de kilometri de granița Pakistanului cu Iranul – este cunoscută a fi casa fostului secund al lui Jaish-ul-Adl, Mullah Hashim, care a fost ucis în confruntările cu forțele iraniene în Sarawan, o regiune iraniană adiacentă Panjgur, în 2018.

Luna trecută, Iranul i-a acuzat pe militanții Jaish al-Adl că au luat cu asalt o secție de poliție din provincia iraniană Sistan și Baluchistan, ceea ce a dus la moartea a 11 ofițeri de poliție iranieni, potrivit Tasnim.

Jaish al-Adl, sau Armata Justiției, este un grup militant separatist care operează de ambele părți ale graniței și și-a revendicat anterior responsabilitatea pentru atacurile împotriva țintelor iraniene. Scopul său declarat este independența provinciei Iranului Sistan și Baluchistan.

Loviturile din Pakistan au survenit la o zi după ce Gărzile Revoluționare iraniene au lansat rachete balistice, vizând ceea ce pretindea că este o bază de spionaj pentru agenția de informații israeliană Mossad în Erbil, nordul Irakului, și împotriva „grupurilor teroriste anti-iraniene” din Siria.

Iranul a spus că loviturile din Irak au fost un răspuns la atacuri israeliene care au ucis comandanții Gărzii Revoluționare Iraniene și a susținut că ținte din Siria au fost implicate în recentele bombardamente din orașul Kerman în timpul unui memorial pentru comandantul forței Quds.

Acesta a considerat loviturile ca fiind o operațiune „precisă și țintită” pentru a descuraja amenințările privind securitatea națională, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani.

Atacurile Iranului vor ridica și mai mult temeri că războiul Israelului din Gaza s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu, cu grave consecințe umanitare, politice și economice.

Atacurile din Irak și Siria au fost condamnate de Statele Unite ca fiind „nechibzuite” și imprecise, în timp ce Națiunile Unite a spus că „preocupările de securitate trebuie abordate prin dialog, nu prin lovituri”.

Irakul a declarat că a depus o plângere la Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul irakian de externe Fuad Hussein a declarat că nu există centre afiliate Mossad-ului care operează în Erbil, în regiunea semi-autonomă Kurdistan.