Papa Francisc, care nu este adeptul fastului din Vatican, a decis să simplifice considerabil ritualurile funerare ale unui pontif. El vrea să fie primul pontif care va fi îngropat în afara Vaticanului, informează agenția de presă Reuters.
Papa, care duminică împlinește 87 de ani, a dezvăluit planurile pentru înmormântarea sa într-un interviu acordat televiziunii N+ din Mexic. Interviul a fost realizat marți seara și marca sărbătoarea Maicii Domnului de la Guadalupe.
În interviul cu corespondentul rețelei la Vatican, Valentina Alazraki, papa Francisc părea să se fi vindecat de o criză de bronșită. A râs des în timp ce discuta subiecte precum sănătatea sa, migrația, relația cu regretatul Papa Benedict al XVI-lea și planurile de călătorie. El a spus că sănătatea lui este bună, dar a cerut rugăciuni pentru că se confruntă cu limitările bătrâneții.
Francisc a dezvăluit că a lucrat cu maestrul de ceremonii al Vaticanului, arhiepiscopul Diego Ravelli, la simplificarea ritualurilor funerare folosite pentru predecesorii săi.
De la alegerea sa în 2013, Francisc a evitat „mozzetta” sau pelerina purpurie, tăiată cu blană și, de asemenea, nu poartă cruce de aur, dar și-a păstrat la gât aceeași cruce placată cu argint pe care a folosit-o ca arhiepiscop de Buenos Aires.
De asemenea, nu a folosit „pantofii pescarului” roșii de pluș, folosiți de predecesorii săi. El a păstrat aceiași pantofi negri simpli pe care i-a folosit întotdeauna și poartă un ceas de plastic.
Francisc a spus că, din cauza devotamentului său față de Maria, Maica Domnului, a decis să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, unde în mod tradițional merge să se roage înainte și după fiecare dintre călătoriile sale în străinătate. Liturghia de înmormântare ar fi de așteptat să aibă loc în Piața Sf. Petru.
Mulți papi sunt îngropați în criptele de sub Bazilica Sf. Petru. Ultimul papă care a fost înmormântat în afara Vaticanului a fost Leon al XIII-lea, care a murit în 1903 și este înmormântat în Bazilica Sfântul Ioan Lateran din Roma.
Francisc a spus că ar fi gata să demisioneze – așa cum a făcut Benedict în 2013 – dacă sănătatea sa se deteriorează, dar crede și că demisiile papale nu ar trebui să devină o normalitate.
El a recunoscut că, de la moartea lui Benedict, a devenit mai puțin răbdător și mai ferm cu criticii săi conservatori, care îl vedeau pe regretatul papă drept purtător de stindard, spunând că uneori „există unii pe care trebuie să-i înfrunți un pic”.
Francisc a luat măsuri disciplinare împotriva a doi prelați conservatori din SUA luna trecută.
Întrebat despre sănătatea lui, el a spus: „Mă simt bine, mă simt îmbunătățit. Uneori mi se spune că nu sunt prudent pentru că îmi vine să fac lucruri și să mă mișc. Bănuiesc că sunt semne bune, nu? Sunt destul de bine„.
Bronșita l-a forțat pe Francisc să anuleze o călătorie la Dubai în această lună pentru a participa la summitul COP28 privind schimbările climatice. A fost operat în iunie pentru hernie abdominală și se pare că și-a revenit complet după operație.
El a spus că speră să facă trei călătorii anul viitor, undeva în Polinezia, în Belgia și în Argentina natală. Este prima sa vizită acolo de la alegerea sa ca papă în 2013.