Într-o recentă slujbă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill a afirmat că Rusia se numără printre cele cinci țări „cu adevărat libere” din lume. Discursul său, adresat unei adunări formate din preoți, militari și oficiali, a fost transmis pe rețelele sociale, atrăgând atenția opiniei publice și declanșând reacții mixte. Cu toate acestea, patriarhul nu a identificat care sunt celelalte patru țări libere, alături de Rusia.
„Până la urmă, în ciuda durerii care ne înconjoară, trăim vremuri îmbelșugate. Dar această bunăstare nu trebuie să ne îndepărteze de Dumnezeu, din contră, trebuie să-I mulțumim pentru fiecare zi pe care o trăim, să-I mulțumim pentru că trăim într-o țară cu adevărat liberă. Am numărat cinci astfel de țări în total. Poate (sunt) mai multe. Dar toate celelalte nu sunt cu adevărat libere. Noi trăim într-o țară cu adevărat liberă. Trebuie să-I mulțumim Domnului pentru toate acestea și să ne rugăm pentru țara noastră, pentru comandantul nostru suprem, Vladimir Vladimirovici Putin – un ortodox care cu siguranță este conștient de enorma responsabilitate care i-a fost încredințată de sus pentru țara noastră mamă. Să ne rugăm pentru soldații noștri și pentru muncitorii din țara noastră, apărând-o nu numai de dușmanii din afară, dar și împotriva dezordinii, fărădelegii a orice ar putea să se transforme în conflict dacă nu este oprit de forțele reprezentate de frații noștri prezenți aici”, a spus patriarhul Kirill, potrivit traducerii oferite de Anton Gherașcenko, consilier a ministrului de Interne de la Kiev.
Aceste declarații confirmă legătura strânsă dintre statul rus și Biserica Ortodoxă Rusă. Comandantul suprem este un ortodox care cu siguranță este conștient de enorma responsabilitate care i-a fost încredințată de sus. Putem concluziona că Vladimir Putin a primit un mandat special și trebuie să-l ducă la îndeplinire.
Nu este prima dată când Biserica Ortodoxă Rusă elogiază comandantul suprem. Mai mult decât atât, au existat perioade când Biserica Ortodoxă Rusă s-a aflat în subordinea statului. Astfel, țarul Petru cel Mare va suspenda alegerile de patriarh și va așeza Biserica în subordinea unui oberprocuror (funcționar înalt al statului).
În timpul celui de-al doilea război mondial, Stalin se va folosi de Biserică, restaurând Patriarhia, pentru a promova lupta contra Germaniei naziste. De atunci și până în 1989 Biserica Ortodoxă Rusă s-a aflat sub controlul statului, supunându-se regimului comunist sovietic.
Libertatea despre care vorbea patriarhul Kirill determină preoți și comunități întregi din Moldova să revină sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Așa cum informează unimedia.info, de curând, șase preoți din Chișinău au părăsit „samavolnic și lipsit de temei canonic” Eparhia Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Președinta Maia Sandu, comentând această situație a spus: „Nu pot să știu ce se întâmplă în interiorul acesteia, dar este clar că războiul i-a făcut pe toți să vadă realitatea. Biserica nu poate să stea într-o parte și să se prefacă a nu vedea ce se întâmplă”.