Federația Rusă, prin intermediul Ambasadei sale de la București, a demarat de curând o campanie de promovarea a burselor de studii pe teritoriul său. Sunt vizați tinerii români care vor să studieze gratuit la universitățile din Rusia. În acest context, Ministerul Educației precizează că „în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului cooperarea efectivă între România și Rusia este suspendată la ora actuală”. Conflictul din Ucraina declanșat de Federația Rusă a condus la izolarea internațională a acestui stat. România, alături de celelalte state occidentale, a adoptat o poziție comună în acest sens.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în Rusia. De asemenea, recomandă ferm evaluarea ofertelor de studiu sus-menționate cu maximă atenție și mai ales cu luarea în considerare a tuturor aspectelor menționate anterior.
În ciuda contextului internațional și a poziției diplomatice exprimată de România, unii dintre politicienii noștri (Diana Șoșoacă) sau dintre ierarhii ortodocși români (IPS Teodosie) au o relație deosebit de caldă cu Moscova. Onorează toate invitațiile venite de la Ambasada rusă și susțin public Federația Rusă. Probabil că sunt profund îndrăgostiți de cultura și civilizația rusă sau, poate, sunt nostalgici după perioada comunistă. Pentru aceștia, regimul de la Kremlin este lumina de la capătul tunelului. O văd și se îndreaptă fascinați spre ea!
În perioada comunistă, liderii români din eșalonul 1 și 2 din Partidul Comunist au urmat cursuri de specializare la Moscova. După 1989, s-a vorbit mult despre faptul că unii au studiat la Moscova (spre exemplu fostul președinte Ion Iliescu). Oponenții lor politici le reproșau adesea acest lucru din biografia lor. Nu mai era un titlul de glorie ca cineva să spună că a studiat la Moscova!
Recrutarea susținătorilor ideilor ruse s-a făcut și se face prin intermediul unor astfel de burse. Bursele de studiu oferite gratuit, ajută statul rus în acest demers. După încheierea studiilor, unii aleg să își continue studiul sau chiar să rămână acolo. Își găsesc jumătatea, își fac prieteni, își găsesc un serviciu. Rămân atașați de Rusia. Ceilalți cunosc limba rusă, au trăit alături de ruși și au beneficiat de sprijinul statului rus – bursa de studii.
Confruntându-se cu izolare internațională, Federația Rusă face eforturi considerabile pentru a-și mai găsi prieteni și susținători. Cu toate că opinia publică românească s-a declarat împotriva războiului din Ucraina, Rusia caută să cultive bunele relații, prin oferirea de burse de studiu. Știm de la Homer (Iliada) că trebuie să ne temem de greci (în cazul de față ruși) chiar și când vin cu daruri…