Premierul Victor Orbán al Ungariei se confruntă cu o criză politică după demisia președintei Katalin Novák

You are currently viewing Premierul Victor Orbán al Ungariei se confruntă cu o criză politică după demisia președintei Katalin Novák

Guvernul din Ungaria al primului ministru Viktor Orbán se confruntă cu o criză politică rară după ce președinta, membră a partidului de guvernământ al lui Victor Orbán, și-a dat demisia pe fondul furiei publice pentru grațierea a unui bărbat condamnat într-un caz de abuz sexual asupra unor copii, informează Associated Press.

Demisia președintei Katalin Novák a survenit după ce s-a dezvăluit că ea a grațiat în aprilie 2023 un bărbat condamnat pentru ascunderea abuzurilor sexuale asupra copiilor dintr-o casă de copii administrată de stat. Fostul ministru al Justiției, Judit Varga, și-a anunțat demisia din cauza rolului pe care îl are în aprobarea deciziei.

Unii dintre oponenții lui Orbán spun că demisiile a doi membri de rang înalt ai partidului său naționalist Fidesz nu sunt suficiente și că Orbán trebuie să suporte consecințele politice. „Lui Viktor Orbán nu i-a fost rușine să se ascundă după fustele a două femei în loc să-și asume responsabilitatea”, a declarat Anna Donáth, deputat în Parlamentul European din partea partidului de opoziție ungar Momentum. „De aceea, această chestiune nu poate fi lăsată să se închidă așa.”

Orbán nu a reacționat public la demisii.

Cel mai longeviv lider al Uniunii Europene și partidul său Fidesz au condus Ungaria cu o majoritate constituțională aproape neîntreruptă din 2010. După ce i-a plasat pe loialiști în fruntea instituțiilor guvernamentale și judiciare și după ce a preluat controlul unor părți din mass-media din Ungaria, Fidesz a reușit cu ușurință să învingă adversarii politici.

Dar demisiile lui Novák și Varga i-au împărțit pe susținătorii lui Orbán și i-au făcut pe unii să creadă că aceștia au fost sacrificați pentru a-l proteja pe prim-ministru de consecințele politice ale scandalului, a declarat Dániel Hegedus, analist și membru în Europa Centrală pentru German Marshall Fund.

Demisiile „vin împotriva logicii modului în care a fost construită loialitatea în regimul Orbán până acum”, a spus Hegedus. „Este împărțit electoratul de bază al Fidesz, dacă acești doi politicieni ar fi trebuit într-adevăr să fie sacrificați”.

Novák, un fost vicepreședinte al Fidesz, a fost ministru al familiei până la numirea ei la președinție în 2022. Ea și-a declarat susținerea pentru familia tradițională și pentru protejarea copiilor, o piatră de temelie a imaginii Fidesz de apărător al creștinismului.

Dar grațierea făcută de ea a lovit în centrul reputației partidului său. „Cred că au văzut clar în sondajele lor interne că situația devine periculoasă, iar grupurile electorale critice resping comportamentul fostului președinte”, a spus Hegedus despre Fidesz.

Unii dintre cei mai mari rivali ai lui Orbán fac presiuni pentru consecințe suplimentare. Coaliția Democrată, cel mai mare partid de opoziție, a cerut alegeri prezidențiale directe în loc să fie numit un alt președinte de majoritatea Fidesz din parlament.

Într-o postare pe Facebook, Ferenc Gyurcsány, liderul Coaliției Democrate și prim-ministru în perioada 2004-2009, a promis că demisia celor două nu va fi suficientă pentru a opri controversa. „Demisia lui Novák și Varga nu a închis cazul, l-a deschis”, a scris el.

Dar liderul grupului parlamentar Fidesz, Máté Kocsis, a respins ideea unor alegeri directe. „Nu funcționează ca atunci când stânga este la putere, ei aleg președintele, iar când noi suntem la putere, oamenii să aleagă președintele”, a spus Kocsis.