După declarațiile sforăitoare ale europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, după opoziția tăcută a ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, a venit anunțul public: legea măririi pensiilor va fi aprobată! Discuțiile dintre cei doi lideri de partide – Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – au avut efectul scontat. Drept urmare, tonul celor din PNL s-a îmblânzit, aprobând în tăcere ceea s-a decis.
Analizând ieșirea publică a lui Rareș Bogdan putem spune că a fost de domeniul ridicolului. Sau că acel atac virulent la adresa PSD a fost un foc de paie menit să așeze la masa tratativelor cei doi lideri.
În declarațiile lor publice, reprezentanții PSD subliniază nevoi urgentă a creșterii pensiilor în România. Într-adevăr, la nivel european, pensionarii români sunt la coada clasamentului în ceea ce privește veniturile. Însă, pentru PSD nu a primat situația socială a pensionarilor români! A primat perspectiva imediată a alegerilor. Sărăcirea continuă a propriilor electori putea crea premisa unei campanii electorale eșuate. De aceea, pentru a mai îndulci un pic situația au fost promise 2 rânduri de măriri pentru anul 2024.
Oamenii vor rezultate pe termen mediu și scurt. Cele 2 partide aflate la guvernare știu asta și știu că, pe parcursul celor 4 ani de la ultima campanie electorală, situația financiară a românilor s-a deteriorat constant. Creșterile de prețuri, marcate de inflație, au afectat pe toată lumea. În schimb, creșterile salariale au fost destul de mici și nu au acoperit creșterea inflaționistă a prețurilor.
Pentru cei peste 5 milioane de pensionari, această perioadă este deosebit de dificilă. Pandemia și războiul din Ucraina au cauzat scăderea nivelului de trai. Bătrâni și bolnavi, unii pensionari s-au văzut nevoiți să se împrumute ca să facă față acestei situații.
Pe de altă parte, existența unei categorii speciale, denumită pensionarii de lux ai României, a inflamat spiritul opiniei publice românești. Eșecul desființării pensiilor speciale, a promovării principiului contributivității, poate afecta chiar scorul electoral al celor 2 partide. Deja partidele populiste – AUR și SOS – au început să speculeze situația, preluând o bună parte a electoratului nemulțumit.
În fața acestei provocări, liderii celor două partide (PSD și PNL) și-au dat mâna, promițând mărirea pensiilor. Legea va fi trecută prin Parlament și apoi va fi promulgată, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Nu s-a mai discutat de susținerea financiar-bugetară a cheltuielilor publice suplimentare, întrucât aceasta este o mare necunoscută. Pare că a fost repurtată o victorie politică, absolut necesară în întrecerea electorală de anul viitor!