PSD și PNL au făcut pace pe legea pensiilor

You are currently viewing PSD și PNL au făcut pace pe legea pensiilor

După declarațiile sforăitoare ale europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, după opoziția tăcută a ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, a venit anunțul public: legea măririi pensiilor va fi aprobată! Discuțiile dintre cei doi lideri de partide – Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă –  au avut efectul scontat. Drept urmare, tonul celor din PNL s-a îmblânzit, aprobând în tăcere ceea s-a decis.

Analizând ieșirea publică a lui Rareș Bogdan putem spune că a fost de domeniul ridicolului. Sau că acel atac virulent la adresa PSD a fost un foc de paie menit să așeze la masa tratativelor cei doi lideri.

În declarațiile lor publice, reprezentanții PSD subliniază nevoi urgentă a creșterii pensiilor în România. Într-adevăr, la nivel european, pensionarii români sunt la coada clasamentului în ceea ce privește veniturile. Însă, pentru PSD nu a primat situația socială a pensionarilor români! A primat perspectiva imediată a alegerilor. Sărăcirea continuă a propriilor electori putea crea premisa unei campanii electorale eșuate. De aceea, pentru a mai îndulci un pic situația au fost promise 2 rânduri de măriri pentru anul 2024.

Oamenii vor rezultate pe termen mediu și scurt. Cele 2 partide aflate la guvernare știu asta și știu că, pe parcursul celor 4 ani de la ultima campanie electorală, situația financiară a românilor s-a deteriorat constant. Creșterile de prețuri, marcate de inflație, au afectat pe toată lumea. În schimb, creșterile salariale au fost destul de mici și nu au acoperit creșterea inflaționistă a prețurilor.

Pentru cei peste 5 milioane de pensionari, această perioadă este deosebit de dificilă. Pandemia și războiul din Ucraina au cauzat scăderea nivelului de trai. Bătrâni și bolnavi, unii pensionari s-au văzut nevoiți să se împrumute ca să facă față acestei situații.

Pe de altă parte, existența unei categorii speciale, denumită pensionarii de lux ai României, a inflamat spiritul opiniei publice românești. Eșecul desființării pensiilor speciale, a promovării principiului contributivității, poate afecta chiar scorul electoral al celor 2 partide. Deja partidele populiste – AUR și SOS – au început să speculeze situația, preluând o bună parte a electoratului nemulțumit.

În fața acestei provocări, liderii celor două partide (PSD și PNL) și-au dat mâna, promițând mărirea pensiilor. Legea va fi trecută prin Parlament și apoi va fi promulgată, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Nu s-a mai discutat de susținerea financiar-bugetară a cheltuielilor publice suplimentare, întrucât aceasta este o mare necunoscută. Pare că a fost repurtată o victorie politică, absolut necesară în întrecerea electorală de anul viitor!