Războiul din Ucraina. Un război de uzură

You are currently viewing Războiul din Ucraina. Un război de uzură

          Izbucnit din dorința liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, războiul de cucerire a Ucrainei sau acea „operațiune specială” s-a dorit a fi unul de scurtă durată. În opinia autointitulatului țar de la Kremlin, trupele ruse intrau în Ucraina, ocupau cât considerau și erau întâmpinați cu brațele deschise. La începutul operațiunii, soldaților ruși li se comunicase să își ia și uniforma de paradă.

          Dar, după cum spune un proverb românesc – gândul nebunului la marginea pământului – trupele ruse nu au fost întâmpinate cu flori și operațiunea specială s-a transformat treptat într-un război de uzură. Experiența conflictului înghețat din Bahmut și Donbas a schimbat profund opinia publică ucraineană. Trupele ruse nu au mai cucerit fără niciun efort teritorii, așa cum s-a întâmplat în Crimeea. După o scurtă degringoladă, marcată de atacul rușilor, ucrainienii au reușit să își gestioneze forțele și să se opună. Sprijinul occidental (american și european) a făcut diferența.

          Pe parcursul timpului scurs de la începutul războiului, armata rusă a fost surprinsă de dârzenia armatei ucrainene. Contraofensiva inițiată de aceasta a dus la recucerirea unui vast teritoriu. Cea de-a doua contraofensivă inițiată de curând de Ucraina înaintează încet, dar sigur. Atât rușii, cât și ucrainenii, au învățat din propriile victorii sau eșecuri.

          Fricțiunile și tensiunile dintre cele două națiuni vecine, devenite după 1989 două state, s-au acutizat. Astfel, genocidul inițiat de Stalin și denumit holodomor (foametea ucraineană 1932-1933) a avut drept consecință moartea 10 milioane de ucraineni. O națiune și o țară nu poate uita așa repede o astfel de catastrofă!

          Polemica începuturilor statului rus are la bază capitala acestuia. Pentru unii Kievul este centrul statului rus, în timp ce alții consideră Moscova ca fiind adevărata capitală, păstrată până astăzi. Tocmai de aceea și dorința liderului de la Kremlin de a cuceri o țară și un oraș, pe care nu le recunoaște.

          Din punct de vedere spiritual, disputa dintre Patriarhia ecumenică și cea a Moscovei referitor la recunoașterea autocefaliei (autos-de sine; chefalos-cap) a dus la crearea a două Biserici Ortodoxe în Ucraina: una sub conducerea Patriarhiei Moscovei și alta de sine stătătoare.

          Analizând evenimentele petrecute de la începutul războiului până astăzi putem concluziona un singur lucru: prețul libertății este scump, poate cel mai scump din lume!