România între neputința politicienilor, agresiunea Rusiei în Ucraina și declarațiile lui Donald Trump

You are currently viewing România între neputința politicienilor, agresiunea Rusiei în Ucraina și declarațiile lui Donald Trump

În contextul războiului din Ucraina, a agresiunii rusești, întreaga Europă se gândește cu groază la planurile făcute de Vladimir Putin și Federația Rusă. Reprezentanți civili și militari din diverse guverne europene au declarat public că Europa trebuie să fie pregătită. Mai mult, recentele declarații ale fostului președinte Donald Trump accentuează insecuritatea. „‘Nu ai plătit? Ești delincvent?”, a povestit Trump. „‘Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce dracu își doresc. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile.”

Șeful Statului Major al Armatei, generalul Vlad Gheorghiță, a avertizat că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente. El s-a declarat „mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”. „Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus șeful Armatei, la Europa Liberă.

Premierul Marcel Ciolacu a comentat miercuri declarațiile şefului Statului Major al Armatei privind legea stagiului militar voluntar spunând că este corectă abordarea, dar că nu trebuia dată cu toporul în contextul „unui război la frontieră, că aoleu, vine războiul peste noi„.

Acesta a dat asigurări că „nu vine niciun război„, precizând că România nu a fost niciodată mai sigură ca acum. Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat la Mioveni despre legea pregătită de MApN privind serviciul militar voluntar. „Pe mine ce mă deranjează este contextul. În momentul în care orice ţară trebuie să se pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol. Dar, cu adevărat ne trebuie o ţară normală şi atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat, plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă basic-ul în arta apărării„, a spus premierul Ciolacu.

El a arătat că este corectă abordarea, „dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înţeleagă din acea ştire că aoleu, vine războiul peste noi. Nu vine niciun război„. „Eu cred că trebuie să facă acest voluntariat plătit, poate sunt momente în viaţă când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este, poate pe urmă urmezi o carieră militară, că e, totuşi, o rampă de selecţie, poate depistează anumite capacităţi umane de care are nevoie armata în aceste instruiri voluntare„, a subliniat şeful Executivului.

Ciolacu a menţionat că este un sistem normal, dar „nu vândut în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înţelege ce se întâmplă„. „În loc să spunem, domnule, într-o ţară normală aşa se face. De aceea avem recruţi într-o ţară normală, pentru că e sistem voluntar. Pe urmă noi îi abordăm, stăm de vorbă cu ei, le facem oferte. Ieşim şi dăm cu toporul în perete, că aoleu, trebuie să ne pregătim. De ce să ne pregătim? România nu a fost niciodată mai sigură cum este azi„, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă a primit ordin de la Centru, Ciolacu a spus că este caporal şi că are peste 55 de ani, astfel că nu mai este în rezervă, ci în retragere.
În concluzie, premierul Marcel Ciolacu a căutat să calmeze spiritele întrucât suntem într-un an crucial pentru politicieni: cele 4 rânduri de alegeri electorale. Pentru el, ca și pentru mulți alții, este importantă ziua de astăzi și cea de mâine. Poimâine este un timp mai îndepărtat… Cu toate acestea, istoria ne dovedește că cele două războaie mondiale au găsit România nepregătită. Căci, așa cum spune expresia latină, dacă vrei pace, pregătește-te de război (Si vis pacem, para bellum).