România păcănelelor – dependența de jocurile de noroc, o problemă actuală a societății românești

You are currently viewing România păcănelelor – dependența de jocurile de noroc, o problemă actuală a societății românești
  • Categorie:Info / Social

Dependența de jocurile de noroc a devenit una dintre problemele societății românești. Sălile cu jocuri de noroc se află la fiecare colț de stradă, îmbiind pe oricine cu reclame luminoase, să intre și să joace, căci câștigurile sunt fabuloase. Nici viața rurală nu a scăpat de acest miraj al câștigurilor la păcănele. Păcănele, pariurile sportive, pariurile online, cazinourile etc. sunt tot atâtea metode prin care împătimiții de jocuri de noroc să-și piardă timpul, energia și banii. Pentru unii dependența de astfel de locuri este atât de mare, încât cheltuie și ultimul bănuț din buzunar, ba chiar se mai și împrumută, în speranța că vor lua potul cel mare. În general, tinerii au fost captivați de această miraj, de această fata morgana modernă.

Competițiile sportive, în special cele de fotbal, promovează în pauzele publicitare, dar și pe bannerele de pe stadioane, pariuri sportive. Personalități sportive recunoscute promovează astfel de jocuri. Ne sunt însămânțate în subconștientul nostru informații care să ne conducă spre aceste lucruri. De aceea, odată aflați în apropierea unei astfel de săli suntem tentați să ne încercăm norocul, sperând că ne va fi bine și vom câștiga.

Cu toate că majoritatea jucătorilor sunt conștienți de faptul că aceste săli de pariuri și jocuri nu ar exista dacă toți ar câștiga sau dacă nu ar avea profit, continuă să spere că ei sunt cei care vor avea norocul să câștige. De aici și profitul uriaș realizat de astfel de companii ce administrează aceste săli de pariuri sau jocuri.

Cât privește mediul online lucrurile sunt și mai complicate. Aici, reclamele la jocuri de noroc abundă. Folosindu-ți cardul bancar, poți juca sau paria în diverse moduri. Tânăra generație, familiarizată cu telefonul, calculatorul și internetul, experimentează de multe ori astfel de lucruri, pierzându-și banii. De aici până la dependență nu este decât un pas. Odată instaurată această dependență, acea persoană nu mai este liberă, ci este sclava propriei dependențe.

Pentru a ilustra mai bine aceste lucruri aș dori să prezint aici o poveste reală:

         Fost angajat al unei companii de stat, după ce și-a primit ordonanța, Ion, părinte a doi copii, a devenit dependent de Bingo. Meșter priceput, Ion a contractat o lucrare la un preot. După primirea unui aconto, pe care l-a cheltuit la Bingo, Ion a mai cerut alți bani. Îi erau necesari pentru familie, de data aceasta. Atunci preotul a încercat să afle ce a făcut banii primiți. Ion i-a spus că este un înrăit jucător de Bingo. De fiecare dată când se afla în apropierea unei săli de Bingo, Ion simțea că are un drac în spate care îl mână acolo. Atunci preotul a luat un băț care se afla în apropiere și a început să îl lovească pe Ion. Ion a rupt-o la fugă, strigând preotului că a înnebunit. Preotul, însă, i-a explicat că nu pe el îl lovește, ci pe dracul care s-a cuibărit în spate și îl împinge să joace Bingo.

În această situație se află mulți împătimiți ai jocurilor de noroc sau ai pariurilor sportive. Instituțiile specializate menite să îi ajute lipsesc cu desăvârșire. Consecințele sunt dezastruoase. Ușor, ușor, aceste persoane își ruinează averea, familia, chiar și propria viață.

Confruntându-se cu această situație, statul român reacționează încet, ezitant. Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat consternat de îndepărtarea redactorului șef de la Gazeta Sporturilor, Cătălin Țepelin, considerând că „s-a depășit orice limită. Nu este normal ca (industria pariurilor) să aibă atâta putere”. Primele măsuri ar trebui să fie luate în mediul rural prin îndepărtarea tuturor sălilor de jocuri. De asemenea, aceste săli nu ar trebui să fie în apropierea școlilor sau la fiecare colț de bloc. Ar trebui ca ele să fie poziționate undeva la marginea orașelor. Un proiect de lege trecut prin Senat stabilește aceste lucruri.