România și Bulgaria – 2 abordări la aceeași problemă: aderarea la Schengen. Dacă pentru România aderarea la „Air Schengen” este un prim pas, căci nemulțumitului i se poate lua darul, pentru Bulgaria aderarea la spațiul Schengen merge după principiul totul sau nimic

You are currently viewing România și Bulgaria – 2 abordări la aceeași problemă: aderarea la Schengen. Dacă pentru România aderarea la „Air Schengen” este un prim pas, căci nemulțumitului i se poate lua darul, pentru Bulgaria aderarea la spațiul Schengen merge după principiul totul sau nimic

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat public că Viena este dispusă să relaxeze veto-ul austriac la Schengen în cazul României și Bulgariei, astfel încât cele două țări să intre mai întâi cu aeroporturile. El a făcut declarațiile la televiziunea publică și a confirmat astfel informațiile apărute pe surse în week-end în presa austriacă.

Reacția oficială a Comisiei Europene: ”Am luat notă de anunțul lui Karner și suntem mulțumiți că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună”, a comentat luni, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Protecția frontierelor externe ale UE este „esențială” pentru Comisie. Cu toate acestea, Comisia Europeană își menține în mod fundamental evaluarea potrivit căreia România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la Schengen, transmite Agenția APA.

În schimbul unei relaxări a „Air Schengen”, adică a intrării libere prin intermediul transportului aerian, Karner solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre, precum și reprimirea solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.

În interviul pentru „Ö1”, ministrul de interne a explicat, de asemenea, că solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, ar trebui să fie transferați în România și Bulgaria „cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”. Karner a justificat cererea de control permanent la frontierele terestre prin „problema traficanților de migranți”. Din cele puțin peste 50.000 de cereri de azil în Austria, doar puțin sub 150 de migranți au trecut prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Vestea acceptării în „Air Schengen” este considerată de majoritatea politicienilor din România ca fiind un prim pas în aderarea completă la spațiul Schengen. Astfel, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „În primul rând, normal că mă bucur şi cred că şi dumneavoastră vă bucuraţi în egală măsură, este faptul că am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut, Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunţe triumfalist că, din acest moment, fără nici o condiţie o să intre România pentru primul pas, aerian, urmând ca anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei, vom continua cu pasul doi, terestru”.

Atitudinea decidenților români survine ca urmare a trecerii graniței cu Ungariei de către fugarul Cătălin Cherecheș. „Din cerințele pe care le are Austria, care mie nu mi se par unele exagerate, cu toții ne dorim întărirea frontierei și cu Bulgaria, și cu Ungaria. Nu ne păcălim unii pe alții și nu ne mințim. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin care nu era al lui, al unui văr mai tânăr cu zece ani. Ăsta este adevărul, dacă vrem să ne asumăm acest lucru. Dacă vrem să mințim și să băgăm tot timpul sub preș totul și să credem că noi păcălim pe toată lumea, nu vom reuși. Nu ne crede nimeni”, a mai spus premierul.

Pe de altă parte, președintele Bulgariei, a declarat că ”este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”. „Condiţiile impuse de ministru sunt inacceptabile pentru Bulgaria”, a subliniat preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, în cadrul unor declaraţii de presă, potrivit cotidianului bulgar Blitz.

Premierul bulgar Nikolai Denkov a precizat luni că negocierile aflate în desfăşurare cu Austria încă nu au condus la un acord final cu privire la aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen deocamdată cu aeroporturile, relatează agenţia Novinite, potrivit Agerpres.

Dacă pentru România aderarea la „Air Schengen” este un prim pas, căci nemulțumitului i se poate lua darul, pentru Bulgaria aderarea la spațiul Schengen merge după principiul totul sau nimic.