Se pare că România și Bulgaria au ajuns la un acord cu Austria pentru a se alătura spațiului Schengen, pe calea aerului și pe mare, începând cu martie 2024. Discuțiile vor continua anul viitor, a anunțat miercuri seara Ministerul de Interne al României.
Austria s-a opus extinderii zonei Schengen pentru România și Bulgaria în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne ai Uniunii Europene în urmă cu un an, declarând că imigrația ilegală este încă prea mare și că cele două țări trebuie să facă mai mult pentru înainte de aderare.
După ce au convenit măsuri mai stricte de securitate la frontieră și au câștigat sprijinul altor state UE, Austria a cedat parțial, propunând intrarea în etape a unei soluții la care ministrul austriac de interne Gerhard Karner a numit „Air Schengen”.
România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și traficul de droguri și persoane, dar Comisia Europeană a declarat că o investigație amănunțită a arătat că îndeplinesc toate cerințele Schengen.
România a spus că opoziția austriacă este nejustificată, invocând datele agenției de frontieră a UE Frontex care arată că migranții ilegali intră în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.
Partidul Popular, conservator, aflat la guvernare, a făcut o problemă cheie de campanie din combaterea imigrației ilegale. Partidul Libertății de extremă-dreapta, care are o linie similară în privinţa migraţiei, este lider în sondajele de opinie înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.
Premierul român Marcel Ciolacu a salutat acordul de intrare parțială. „Din martie, românii vor beneficia de avantajele Schengen pe rutele aeriene și maritime”, a spus el. „Sunt convins că în 2024 vom termina negocierile și pentru frontierele terestre”.
Aderarea la zona de frontieră deschisă a Europei ar adăuga o jumătate de punct procentual la creșterea economică anuală a României, a estimat Ministerul de Finanțe.