De curând, premierul Marcel Ciolacu a anunțat public că în viitorul apropiat salarizarea bugetară se va face pe bază de performanță. Noua lege a salarizării va ține cont de performanța angajatului. Această lege va fi adoptată după 1 ianuarie 2025 și va viza toate categoriile de bugetari. Astfel, în accepțiunea premierului, bugetarii care nu au rezultate notabile, vor trebui să se mulțumească cu salariul de bază, fără sporuri. Cei care reușesc să îndeplinească criteriile de performanță vor primi diverse sporuri. „Este foarte importantă performanța în administrația centrală și locală. Îmi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă, clară, dar care să-i stimuleze pe cei care muncesc”, a declarat Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii.
Posturile vor fi clasificate în funcție de complexitate muncii. Clasificate de la 1 la 12, unde 1 este atribuit paznicului, iar 12 președintelui țării, criteriile de salarizare a bugetarilor vor fi diferite. În ceea ce îi privește pe profesori, simpla prezență în clasă nu este suficientă… Salariile vor reflecta performanța – Marcel Ciolacu.
Cu toții știm, însă, că în România s-au încercat nenumărate experimente prin care să se accentueze performanța, să se înlăture favoritismul și să se aprecieze munca. Dar, așa cum spune românul, drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Mă tem că și de această dată cei care au susținere politică, etc. vor beneficiat de toate sporurile, iar ceilalți vor rămâne cu salariul de bază. Mă tem că profesorii care mai încearcă cumva să facă diferența chiar și în mediile profund defavorizate ale României, obținând adevărate performanțe – reducerea abandonului școlar, suplinirea greutăților familiale prin școală, creșterea calității educației pentru niște copii care altfel ar fi abandonați -, vor fi nevoiți să abandoneze această profesie sau să caute să se transfere la școli mai bune. Se va crea o adevărată prăpastie între școli, între profesori, între copii, între o România educată și o Românie pierdută.
Cred cu tărie că premierul ar trebui să încerce să elimine politizarea sistemului bugetar românesc, să lupte cu toate armele împotriva favoritismului de orice fel, înlăturând din sistem (nu angajând) pe toți cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească sarcinile de serviciu. Carnetul de membru de partid nu ar trebui să conteze în nicio situație, iar calitatea umană ar trebui să primeze! Deocamdată, premierul face numai niște declarații, fără să încerce o reformă a sistemului bugetar. Anul viitor vor mai fi câteva rânduri de alegeri și, experiența ne spune, că multe lucruri se vor schimba! Vorba aceea: nu aduce anul, ce aduce ceasul!