Se schimbă istoria alegerilor prezidențiale? Vom vedea în turul doi „duelându-se” doi candidați de stânga: Mircea Geoană versus Marcel Ciolacu? Un fost lider contra unui actual lider PSD?

You are currently viewing Se schimbă istoria alegerilor prezidențiale? Vom vedea în turul doi „duelându-se” doi candidați de stânga: Mircea Geoană versus Marcel Ciolacu? Un fost lider contra unui actual lider PSD?

Într-un interviu acordat postului Digi24, în emisiunea Jurnal de Seară, președintele PSD Marcel Ciolacu a răspuns la mai multe întrebări. Printre acestea se numără și posibila candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Sondajul INSCOP realizat la comanda News.ro a prezentat scorurile electorale ale potențialilor prezidențiabili. Pe primul loc s-ar afla Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. După el se clasează Marcel Ciolacu, actualul premier al României.

Întrebat despre faptul că sondajele de opinie îl dau drept favorit pe Mircea Geoană, Marcel Ciolacu a spus: „Eu n-am comentat niciodată nici sondajele pe care le plătește PSD. Asta e părerea. Să fie (opțiunea de vot – n.red.). Dacă e așa, nu mai facem alegeri. Ce rost mai are? Dânsul are experiență de președinte. A mai fost câteva ore. Cu asta am încheiat. Nu pot să comentez. Există sondaje și sondaje. N-am nicio problemă. E pe primul loc. Să candideze.

Eu nu mi-am făcut sondaje în ceea ce mă privește. N-are rost să spun cum stă domnul Geoană. Sunt sondajele PSD, le spun colegilor, n-am să le fac publice. Nu mă interesează cifre, cât are PSD, PNL, mă interesează prioritățile românilor și ceea ce facem – dacă este o percepție corectă, că adevărul e greu să-l găsești“.

Ironia premierului face referire la candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2009. În seara votului sondajele de opinie îl dădeau drept câștigător pe Mircea Geoană, pentru ca dimineața să-l vedem pe Traian Băsescu câștigător.

Chiar dacă sondajul INSCOP îl dă drept câștigător pe independentul Mircea Geoană, până acum niciun candidat independent la cursa prezidențială nu a intrat în turul al doilea. Atât Marcel Ciolacu, cât și Mircea Geoană știu că fără sprijinul unui partid puternic niciun candidat nu poate reuși într-o cursă electorală de asemenea anvergură.

Istoria alegerilor pentru funcția supremă în stat – președinte – ne-a arătat că PSD, cu toate că este cel mai mare partid din România, nu a mai câștigat alegerile prezidențiale din vremea lui Ion Iliescu. Rând pe rând, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, foști președinți ai PSD, au eșuat în demersurile lor de a obține voturile electoratului pentru această funcție. Dreapta românească a avut succes în acest demers.

Întrebat despre potențiala sa candidatură, liderul PSD a precizat că „cel mai important candidat este cel decis de colegii mei“.

În primul și-n primul rând, momentan eu n-am discutat despre o candidatură, am spus că voi schimba tot sistemul care va duce la nominalizarea din partea PSD și mă voi ține de acest lucru. Candidații care doresc să se-nscrie într-o competiție internă trebuie să fie votați în toate județele din România – și viceprimarii, consilierii municipali, consilierii județeni, primarii, președinți de CJ, parlamentari vor trebui să dea un vot. Am văzut ce au însemnat deciziile luate în nucleu redus. Au dus la eșecuri. Am avut 4 eșecuri. Eu nu voi continua aceeași procedură care să ducă la un eșec“, a mai spus premierul.

Vorbind despre această validare a partidului, premierul are în vedere faptul că la PSD președinții de partid au candidat la alegerile prezidențiale. Faptul că în cadrul partidului (PSD) competiția electorală internă este deschisă, nu înseamnă neapărat că altcineva îl va înlocui pe actualul premier în cursa electorală. PSD, asemenea tuturor partidelor politice din România, ține cont de cota electorală a viitorului candidat.

În acest context, ne întrebăm în mod legitim: vom asista anul viitor la un duel electoral între doi candidați de stânga: actual președinte PSD, Marcel Ciolacu, și fostul președinte PSD, Mircea Geoană?

Dar nu se știe ce ne rezervă viitorul. Vorba aceea: nu aduce anul, ce aduce ceasul.