Șeful ONU pentru refugiați avertizează Europa cu privire la un nou val de migranți sudanezi dacă conflictul din Sudan continuă

You are currently viewing Șeful ONU pentru refugiați avertizează Europa cu privire la un nou val de migranți sudanezi dacă conflictul din Sudan continuă

Europa ar putea fi nevoită să facă față unui nou val de migranți sudanezi dacă nu va fi semnat un acord de încetare a focului între părțile aflate în război, a declarat luni șeful agenției Națiunilor Unite pentru refugiați, informează Associated Press.

Europenii sunt întotdeauna atât de îngrijorați de oamenii care trec prin Mediterana. Ei bine, am un avertisment pentru ei: dacă nu se implică mai mult în oprirea conflictului din Sudan, vom vedea mișcări de oameni către Libia, Tunisia și peste Marea Mediterană”, a spus Filippo Grandi. „Nu există nici o îndoială„.

Se crede că peste 9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Sudanului, iar 1,5 milioane de refugiați au fugit în țările vecine în 10 luni de ciocniri între armata sudaneză, condusă de generalul Abdel Fattah Burhan, și Forțele de Sprijin Rapid. Acest grup este comandat de generalul Mohammed Hamdan Dagalo.

Conflictul a izbucnit în aprilie anul trecut în capitala Khartoum și s-a extins rapid în alte zone ale țării. Grandi a spus că mai multe țări învecinate cu Sudanul – Ciad, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud și Etiopia – au propriile „fragilități” și nu vor putea oferi refugiaților suficientă asistență.

El a spus că refugiații se vor deplasa mai departe spre nordul continentului, cum ar fi Tunisia, unde unii plănuiesc să treacă în Europa. „Când refugiații ies și nu primesc suficientă asistență, merg mai departe”, a spus Grandi.

El a spus că războiul din Sudan devine fragmentat, cu o serie de miliții controlând zone. „Milițiile comit uneori abuzuri asupra civililor”, a spus el, sugerând că acest lucru ar crea și mai multe motive pentru strămutare.

Grandi a mai spus că toate conflictele din Sudan, Congo, Afganistan și Myanmar nu trebuie trecute cu vederea în timpul războaielor din Ucraina și Gaza. „Gaza este o tragedie. Are nevoie de multă atenție și resurse, dar nu poate fi în detrimentul unei alte crize mari precum Sudanul”, a spus el.

Grandi a vorbit la o zi după ce a vizitat Sudanul și Etiopia, care își revine după un conflict de doi ani în regiunea sa din nordul Tigray. Organizația Națiunilor Unite afirmă că cel puțin 12.000 de oameni au fost uciși în conflictul din Sudan, deși grupurile de medici locali spun că numărul adevărat este mult mai mare.

Forțele paramilitare ale lui Dagalo par să fi avut puterea în ultimele trei luni, luptătorii lor avansând spre est și nord prin centura centrală a Sudanului. Ambele părți au fost acuzate de crime de război de către grupurile ce apără drepturile omului.

Partenerii regionali din Africa, împreună cu Arabia Saudită și Statele Unite, au încercat să medieze încheierea conflictului. Cu toate acestea, Burhan și Dagalo nu s-au întâlnit încă în persoană de când a început conflictul.