Suedia se alătură oficial NATO, punând capăt deceniilor de neutralitate de după cel de-al Doilea Război Mondial

You are currently viewing Suedia se alătură oficial NATO, punând capăt deceniilor de neutralitate de după cel de-al Doilea Război Mondial

Joi, Suedia s-a alăturat oficial la NATO ca al 32-lea membru al alianței militare transatlantice, punând capăt deceniilor de neutralitate de după cel de-al Doilea Război Mondial și secolelor de nealiniere cu marile puteri. Această aderare survine ca urmare a preocupărilor crescute de securitate din Europa după invaziei Ucrainei din 2022, informează Associated Press.

Președintele Joe Biden a felicitat Suedia pentru admiterea sa și a spus că este un semn că intervenția președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a unit, mai degrabă decât a divizat, alianța. „Când Putin și-a lansat războiul brutal de agresiune împotriva poporului Ucrainei, el a crezut că ar putea slăbi Europa și diviza NATO”, a spus Biden într-un comunicat.

În schimb, în ​​mai 2022, Suedia și Finlanda – doi dintre partenerii noștri apropiați, cu două armate foarte capabile – au luat decizia istorică de a solicita aderarea deplină la NATO”, a spus Biden. „Odată cu adăugarea Suediei de astăzi, NATO este mai unită, hotărâtă și mai dinamică ca niciodată – acum 32 de națiuni puternice.”

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a fost un invitat de onoare joi seară la discursul lui Biden privind starea Uniunii în fața Congresului, unde președintele a salutat „cea mai puternică alianță militară pe care a văzut-o vreodată lumea”.

Joi dimineață, Kristersson și secretarul de stat Antony Blinken au prezidat o ceremonie în care „documentul de aderare” al Suediei la alianță a fost depus oficial la Departamentul de Stat.

Acesta este un moment istoric pentru Suedia. Este istoric pentru alianță. Este istoric pentru relația transatlantică”, a spus Blinken. „Alianța noastră NATO este acum mai puternică, mai mare decât a fost vreodată.

Astăzi este cu adevărat o zi istorică”, a spus Kristersson. „Suntem umiliți, dar suntem și mândri. Ne vom ridica la înălțimea așteptărilor mari de la toți aliații NATO. Stăm uniți. Unitatea și solidaritatea vor fi lumina călăuzitoare a Suediei.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris-o, de asemenea, drept „o zi istorică”. „Suedia își va ocupa acum locul cuvenit la masa NATO, cu un cuvânt egal în formarea politicilor și deciziilor NATO”, a spus el într-un comunicat.

Steagul suedez va fi arborat luni în fața sediului organizației militare de la Bruxelles. Stoltenberg a subliniat că țara nordică „se bucură acum de protecția acordată în temeiul articolului 5, garanția supremă a libertății și securității aliaților”.

Articolul 5 din tratatul NATO obligă toți membrii să vină în ajutorul unui aliat al cărui teritoriu sau securitate este amenințată. A fost activat o singură dată – de către SUA după atacurile din 11 septembrie 2001 – și este garanția colectivă de securitate pe care Suedia a căutat-o ​​de când Rusia a invadat Ucraina.

Aderarea Suediei face NATO mai puternică, Suedia mai sigură și întreaga alianță mai sigură”, a spus Stoltenberg. El a adăugat că mișcarea „demonstrează că ușa NATO rămâne deschisă și că fiecare națiune are dreptul să-și aleagă propria cale”.

Suedia, împreună cu Finlanda, care a aderat la NATO anul trecut, au abandonat neutralitatea militară de lungă durată, care a fost un semn distinctiv al politicii externe din timpul războiului rece, după ce Rusia a invadat Ucraina la începutul anului 2022.

Joe Biden, în discursul său din fața Congresului, a intensificat apelurile către republicanii reticenți să aprobe asistența militară blocată pentru Ucraina. „Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri în Ucraina, vă asigur că nu o va face”, a spus Biden. „Dar Ucraina îl poate opri pe Putin. Ucraina îl poate opri pe Putin dacă suntem alături de Ucraina și îi oferim armele de care are nevoie pentru a se apăra.”

Biden și omologii săi din NATO au promis că și Ucraina se va alătura într-o zi la NATO.

Aderarea Suediei a fost suspendată din cauza obiecțiilor membrelor NATO, Turcia și Ungaria. Turcia și-a exprimat îngrijorarea că Suedia adăpostește și nu întreprinde suficiente măsuri împotriva grupărilor kurde pe care le consideră teroriști, iar președintele populist al Ungariei, Viktor Orban, a arătat un sentiment pro-rus și nu a împărtășit hotărârea alianței de a sprijini Ucraina.

După luni de întârziere, Turcia a ratificat admiterea Suediei la începutul acestui an, iar Ungaria a făcut-o săptămâna aceasta.