După moartea lui Navalnîi, mulți se întreabă cine este următorul pe lista lui Putin

You are currently viewing După moartea lui Navalnîi, mulți se întreabă cine este următorul pe lista lui Putin

Vladimir Putin a zâmbit și a arătat neobișnuit de festiv vineri, în timp ce a lăudat muncitorii din fabrici și a glumit cu reporterii de stat la o fabrică industrială din orașul Ural Chelyabinsk, titrează The Guardian.

Încrederea lui Putin a fost inconfundabilă – un semn al convingerii sale depline că a scăpat de cel mai mare critic al său aflat în închisoare.

S-ar putea ca lumea să nu știe niciodată ce s-a întâmplat în mod concret în ziua morții lui Alexei Navalnîi într-o închisoare îndepărtată de deasupra Cercului polar. Familia sa nu a avut încă voie să-i vadă trupul.

Navalnîi a petrecut ani de zile suportând unele dintre cele mai grave excese ale sistemului penitenciar rusesc. Coloniile penale ale țării sunt renumite pentru condițiile lor sumbre, iar liderul opoziției a primit un tratament deosebit de crud.

Oricare ar fi circumstanțele morții sale, anii de maltratare din închisorile ruse au determinat pe susținătorii săi să considere că regimul de la Kremlin este responsabil. „Putin l-a ucis pe Alexei Navalnîi”, a spus Georgy Alburov, un aliat al lui Navalnîi și cercetător pentru Fundația sa Anticorupție. „Cum exact a făcut-o, va fi cu siguranță expus.”

Liderii din vest au repetat în mod similar punctul de vedere al lui Alburov, aruncând vina pentru moartea lui Navalnîi direct asupra lui Putin. „Nu vă înșelați: Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil”, a spus președintele SUA, Joe Biden.

Dar aceste declarații probabil că vor face Kremlinul să ridice din umeri în cel mai bun caz. Deja căutat după decizia curții penale internaționale care îl acuză că a supravegheat răpirea ucrainenilor, Putin a încetat de mult să mai dorească să aibă aprobarea Occidentului. În opinia Kremlinului, Putin este la conducere.

Odată cu moartea lui Navalnîi, el a dat o lovitură devastatoare opoziției deja reprimate în țară. Controlul său asupra politicii interne pare acum total. După alegerile de luna viitoare, el va fi încoronat pentru încă un mandat de șase ani ca președinte, iar mandatul său l-ar putea depăși chiar și pe cel al dictatorului sovietic Iosif Stalin. Putin a condus până acum 24 de ani, în timp ce Stalin a murit în 1953, după ce a guvernat 29 de ani.

Pe măsură ce se apropie cea de-a doua aniversare a invaziei lui Putin, Ucraina este lipsită de ajutoare vitale. Sâmbătă, armata ucraineană a fost forțată să se retragă din Avdiivka, un oraș cheie ucrainean din prima linie, o decizie care a dat Kievului o lovitură militară și a dat fermitate inițiativei armatei ruse.

Pe termen lung, Donald Trump, care încă nu a comentat despre moartea lui Navalnîi, are șanse reale să devină următorul președinte al SUA, ceea ce i-ar putea oferi lui Putin carte albă în Ucraina și nu numai.

Planul occidental de a izola pe Putin și țara sa, de a-l face un paria și de a impune sancțiuni globale care ar paraliza economia rusă nu a avut rezultatul dorit. Putin și-a cultivat noi aliați și a curtat sudul global, beneficiind de o primire impresionantă în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, cândva aliați convinși din vest.

Biden s-a grăbit vineri să admită că, după moartea lui Navalnîi, va fi greu să provoace consecințe „devastatoare” Rusiei, așa cum a promis în 2021. „Ne gândim la ce se mai poate face”, a spus Biden.

Această ezitare nu poate decât să întărească încrederea lui Putin. „Cu cât Putin are mai multă impunitate, cu atât devine inevitabil mai agresiv”, a spus Boris Bondarev, un fost diplomat de carieră rus, care a părăsit Kremlin după începutul războiului în 2022. „După ce a distrus opoziția acasă, el se va concentra asupra celor care îndrăznesc să vorbească în străinătate”, a avertizat Bondarev.

Această dispoziție pare să fie contagioasă printre aliații lui Putin. „Rusia nu datorează nimic nimănui – să începem de aici”, a scris Margarita Simonyan, șefa radioului controlat de stat RT, comentând declarația NATO conform căreia Putin „trebuie să răspundă la întrebări serioase” cu privire la moartea lui Navalnîi.

Simonyan, aparent nederanjat de optică, a continuat spunând că cinci persoane care au căzut „victime” investigațiilor anticorupție ale lui Navalnîi au sunat-o deja pentru a sărbători moartea lui.

După uciderea lui, mulți se tem de ceea ce va urma. „Fără control asupra capacității sale de a face greșeli fatale, un conducător rus îmbătrânit, înconjurat de adulatori, se poate lansa în mișcări mai nesăbuite în următorii ani decât orice am văzut până acum”, a scris Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia.

Proeminentul sociolog rus Greg Yudin a spus-o mai sumbru: „În Rusia, le place să spună că este cel mai întuneric înainte de zori. Cred că este adevărat – doar că nu cunoaștem încă întunericul adevărat. Se pare că abia începe să se întunece. Soarele a dispărut”.