Liderii Uniunii Europene au convenit să deschidă discuții de aderare cu Ucraina, chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei Rusiei. Cu toate acestea, nu au putut conveni asupra pachetului de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei.
La summit-ul de la Bruxelles, alți lideri au ocolit obiecțiile premierului ungar Viktor Orban, făcându-l să părăsească sala în timp ce făceau pasul istoric de a accepta să înceapă negocierile de aderare cu o țară aflată în război.
Dar nu au putut depăși rezistența lui Orban – care menține legături strânse cu Rusia. S-a dorit reînnoirea bugetului blocului comunitar pentru a sprijini financiar Ucraina și pentru a oferi mai mulți bani pentru alte priorități ale UE, cum ar fi gestionarea migrației.
Ei au încheiat discuțiile privind pachetul financiar, care necesită unanimitatea celor 27 de lideri ai UE, la primele ore ale dimineții de vineri și au spus că vor încerca din nou în ianuarie.
Oficialii au declarat că liderii a 26 din cele 27 de ţări membre ale UE sunt mulţumiţi de o propunere de compromis bugetară prezentată de președintele summit-ului Charles Michel.
„Avem încă ceva timp, Ucraina nu va rămâne fără bani în următoarele câteva săptămâni”, a declarat premierul olandez Mark Rutte reporterilor la părăsirea discuțiilor. „Sunt destul de încrezător că putem obține o înțelegere la începutul anului viitor, ne gândim la sfârșitul lunii ianuarie”, a spus Rutte.
Orban a susținut că Ucraina nu ar trebui să obțină sume atât de mari de la bugetul UE, deoarece nu face parte din bloc. Alți lideri au asigurat Kievul că vor direcționa ajutorul Ucrainei în afara bugetului UE dacă Budapesta își menține blocada.
Știrile privind finanțarea au avut o notă dulce-amăruie pentru Ucraina, venind la doar câteva ore după ce liderii au convenit să deschidă discuțiile de aderare.
Deși aderarea ar fi la ceva timp, decizia de la un summit de la Bruxelles aduce Ucraina cu un pas mai aproape de obiectivul său strategic pe termen lung: de a se apropia de Occident și de a se elibera de influența Moscovei.
Mișcarea a venit într-un moment critic pentru Ucraina, după ce contraofensiva sa împotriva forțelor ruse nu a reușit să obțină câștiguri majore, iar președintele american Joe Biden nu a reușit până acum să obțină un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev în Congresul SUA.
„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră și întărește„, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Felicit fiecare ucrainean în această zi… Istoria este făcută de cei care nu se plictisesc să lupte pentru libertate”.
Cancelarul german Olaf Scholz a jucat un rol cheie în a-l determina pe Orban să părăsească sala pentru a deschide calea unei decizii, au declarat diplomații și oficialii. Scholz a spus că decizia a fost „un semn puternic de sprijin” pentru Ucraina.
Liderii au convenit, de asemenea, să discute de aderare cu o altă fostă republică sovietică, Moldova, și să acorde alteia, Georgia, statutul de candidat la aderare. „Este clar că aceste țări aparțin familiei europene”, a spus Scholz pe platforma de socializare X.
Liderii au spus că vor începe discuţiile de aderare cu Bosnia, odată ce aceasta va întreprinde anumite reforme politice.