Sărbătorirea zilei naționale la 1 decembrie ne amintește de realizarea Marii Uniri din 1918. Această mare realizare are la bază strădania întregului popor român pentru unitate națională. După încheierea primului război mondial, la Versailles s-au derulat tratativele ce vizau încheierea războiului și situația statelor europene.
Printre susținătorii Marii Uniri putem aminti pe: regele Ferdinand și regina Maria, secondați de Ion I.C. Brătianu (1864-1927), Ion Mihalache, Alexandru Vaida Voievod, Ion Nistor, Iuliu Hossu, Vlad Aurel, Basil Stoica, etc. O bună parte dintre aceștia au avut parte de un sfârșit tragic.
Ion Mihalache a luptat la Mărășești și Oituz, apărând țara. Ulterior, va milita pentru unirea Basarabiei cu țara. După venirea comuniștilor la putere (1944), Ion Mihalache va fi arestat cu ocazia diversiunii Înscenarea de la Tămădău. În urma procesului, la 12 noiembrie 1947 va fi condamnat la temniță grea pe viață, 10 ani de degradare civică, confiscarea averii și plata a 50.000 de lei cheltuieli de judecată. El va muri la 5 februarie 1963, în închisoarea de la Râmnicu Sărat.
Alexandru Vaida Voievod a fost om politic, medic și membru important al Partidului Național Român din Transilvania. S-a remarcat prin apărarea drepturilor românilor din Transilvania. După 1918 a făcut parte din PNȚ și a fost la conducerea Ministrului de interne, a celui de externe, dar a fost și prim-ministru al României. După 1945 el a fost arestat de Securitate și condamnat la arest la domiciliu. Aici își va găsi sfârșitul.
Ion Nistor, profesor universitar și om politic, a fost un militant unionist bucovinean, dar și istoric, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea Bucovinei cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. Ion Nistor fost arestat în noaptea dintre 5/6 mai 1950, numită și „noaptea demnitarilor” și a ajuns în închisoarea de la Sighet, ulterior murind în sărăcie.
Iuliu Hossu a ocupat diverse funcții în cadrul Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj: protocolist, arhivar, bibliotecar, secretar, dar și episcop al Episcopiei greco-catolice de Gherla. La Marea Unire, el a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu România, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. După venirea comuniștilor la putere, el a fost condamnat și închis, murind în închisoare.
Vlad Aurel a fost avocat, doctor în drept și susținător al Unirii din 1918. El a făcut parte din Consiliul Dirigent, membru al Partidului Național Român și fondator al PNȚ. A ocupat portofoliul de Finanțe în perioada 1919-1920, dar și pe cel al Cultelor și Artelor în guvernul condus de Iuliu Maniu. El a fost arestat de fosta Securitate în 1950 și dus la închisoarea din Sighet, fiind internat 24 de luni. Deși a murit în penitenciarul Sighet la 2 iulie 1963, pedeapsa i-a fost majorată cu 60 de luni.
Vasile Stoica, cunoscut drept Basil Stoica, a fost un diplomat de excepție. Cunoștea 14 limbi străine și a fost unul dintre eroii primului război mondial. După război a vorbit despre unirea românilor. Regele Ferdinand îl va trimite în SUA, unde va ține conferințe. După instaurarea regimului comunist, el va refuza să se înscrie în Partidul Muncitoresc Român. De aceea va fi condamnat la 7 ani de detenție. În 1957 este arestat din nou și condamnat la 10 ani de închisoare. Va muri doi ani mai târziu în închisoarea Jilava.
Putem concluziona că unii dintre promotorii Marii Uniri au avut parte de suferințe și penitență în închisorile comuniste. Faptul că erau membrii ai PNȚ, a determinat urmărirea, arestarea și condamnarea lor. Nu s-a ținut cont de contribuția lor la această mare realizare: România cea mare.