În România „lucrului bine făcut” numai președintele Johannis este „la înălțime”, ceilalți așteaptă schimbarea

You are currently viewing În România „lucrului bine făcut” numai președintele Johannis este „la înălțime”, ceilalți așteaptă schimbarea

Proiectul de țară promis de actualul președinte al României se intitulează România lucrului bine făcut. Astfel, la finalul celor 2 mandate de la Cotroceni putem face bilanțul unui astfel de proiect, căci pomul se cunoaște după roade, iar omul după fapte.

Vom începe cu educația întrucât președintele Johannis este profesor, iar proiectul România educată s-a materializat în legiferarea unor noi legi ale educației. Nimic mai mult! Testele PISA au reconfirmat faptul că analfabetismul funcțional este o normalitate în România, că educația nu constituie o prioritate pentru nimeni. Politicienii au clamat numai niște măsuri, profesorii au fost păcăliți cu promisiuni, iar copiii s-au pierdut undeva pe drumul… acestei Românii educate.  

În ceea ce privește clasa politică, președintele a fost cel care a promovat ideea unei guvernări fără PSD. După încercarea eșuată a unei coaliții de dreapta, PNL cu binecuvântarea președintelui s-a aliat cu PSD și guvernează România.

Din punct de vedere economic, România nu stă pe roze. Împrumuturile masive pentru a plăti cheltuielile bugetare (salarii, pensii) au dus datoria publică la peste 50% din PIB. De asemenea, inflația accentuată și scăderea nivelului de trai conturează o imagine sumbră a vieții cotidiene.

Cu toate acestea, construcțiile și investițiile în infrastructură cu ajutorul fondurilor europene au reprezentat un adevărat motor al economiei. Din păcate nici aici nu am reușit întotdeauna! Podul de la Brăila (ce a costat peste o jumătate de miliard de euro), autostrăzile sau căile ferate începute, dar neterminate, demonstrează incapacitatea autorităților de a veghea la buna desfășurare a lucrurilor. Căci, așa cum se spune în popor, ochiul stăpânului îngrașă animalul.

În sfera justiției există alte probleme. Pe de-o parte vedem cum condamnați în dosare celebre se refugiază în afara granițelor și nu pot fi extrădați sau cauze prescrise. Recuperarea prejudiciilor nu se realizează întotdeauna. Se constată că cel condamnat nu mai are mare lucru, întrucât și-a înstrăinat bunurile sau le-a trecut pe numele altcuiva.

Din păcate, toate aceste lucruri nu pot fi observate de la înălțimea avionului prezidențial închiriat pe sume importante sau de la înălțimea demnității prezidențiale. România lucrului bine făcut s-a transformat în România lucrului cârpit, a unui popor care abia așteaptă schimbarea! Căci la vremuri noi, sunt necesari oameni noi!