Reduceri de cheltuieli? Marcel Ciolacu a anunțat noi măsuri ce vizează cheltuielile administrațiilor publice locale

You are currently viewing Reduceri de cheltuieli? Marcel Ciolacu a anunțat noi măsuri ce vizează cheltuielile administrațiilor publice locale

Încercarea premierului Marcel Ciolacu de a salva bugetul printr-un pachet de măsuri fiscale nu a avut impactul dorit. Contestat la Curtea Constituțională, pachetul legislativ a fost pus în practică cu o lună întârziere. Situația economică nu este roz, iar cheltuielile bugetare sunt în creștere, în timp ce veniturile sunt în scădere.

Apropierea sărbătorilor de iarnă pune mai mare presiune pe bugetul public. De sărbători, majoritatea administrațiilor locale sunt obișnuite să organizeze concerte, festivități, să facă cheltuieli importante. Ajuns la fundul sacului, premierul Marcel Ciolacu a anunțat noi măsuri ce vizează cheltuielile administrațiilor publice locale. În proiectul de ordonanță de urgență se precizează următoarele:

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea.

Sunt exceptate de la prevederile alin.(4) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale unităților administrativ teritoriale precum și cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an. Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie-septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări”.

Astfel, chiar dacă nu s-a reușit o reorganizare a administrației publice, guvernul se vede nevoit să mai tempereze cheltuielile publice de la sfârșitul anului. Dar ce ne facem anul viitor? Vor fi patru rânduri de alegeri! Va mai putea guvernul ține în frâu cheltuielile? Sau, ca de obicei, ceea ce se risipește în anii electorali decontăm cu vârf și îndesat ulterior? De aceea, chiar și în ceasul al 12-lea, este bine să ne trezim!