Israelul spune că a început o nouă fază a războiului; a început tranziția spre o campanie care implică mai puține trupe terestre și mai puține lovituri aeriene

You are currently viewing Israelul spune că a început o nouă fază a războiului; a început tranziția spre o campanie care implică mai puține trupe terestre și mai puține lovituri aeriene

Armata israeliană a început o nouă fază a invaziei sale în Gaza, a declarat luni purtătorul său de cuvânt. După săptămâni de presiune din partea Statelor Unite și a altor aliați, Israelul este dispus să reducă ofensiva care a provocat devastări pe scară largă și decese de civili.

Purtătorul de cuvânt, Daniel Hagari, a declarat că Israelul a început deja tranziția către o campanie ce implică mai puține trupe terestre și mai puține lovituri aeriene. „Războiul a trecut într-o altă etapă”, a declarat amiralul Hagari pentru The New York Times într-un interviu. „Dar tranziția se va face fără ceremonie”, a adăugat el. „Nu este vorba despre anunțuri dramatice”.

Comentariile sale au venit cu câteva ore înainte ca Antony J. Blinken, secretarul de stat al SUA, să sosească în Israel, ca parte a unui turneu în Orientul Mijlociu, menit să prevină escaladarea conflictului din Gaza într-un război regional.

Amiralul Hagari a vorbit înainte începerii de către Curtea Internațională de Justiție de la Haga a procesului intentat de Africa de Sud prin care Israelul este acuzat că a comis genocid împotriva palestinienilor. Ministerul Sănătății din Gaza spune că peste 20.000 de oameni – aproximativ 1% din populație – au fost uciși din 7 octombrie, când Israelul a început să atace teritoriul ca răzbunare pentru atacurile teroriste Hamas.

Cu toate acestea, noua fază a ofensivei Israelului nu va fi mai puțin periculoasă pentru civilii din Gaza. Oficialii din domeniul sănătății din Gaza raportează în continuare zeci de morți în fiecare zi în urma atacurilor aeriene, iar unele dintre principalele spitale din Gaza au încetat să mai funcționeze. În tot acest timp forțele israeliene le înconjoară, acuzând Hamas că folosește unitățile medicale pentru a ascunde infrastructura militară.

Amiralul Hagari a spus că Israelul va continua să reducă numărul de trupe din Gaza. Acest proces a început deja luna aceasta. În timp ce oficialii israelieni indică că au fost degradate capacitățile militare ale Hamas în nordul Gazei, amiralul Hagari a spus că intensitatea operațiunilor din nordul Gazei a început deja să scadă pe măsură ce armata se îndreaptă spre acțiuni bine țintite.

El a spus că Israelul se va concentra acum pe zonele sudice și centrale ale Fâșiei Gaza, în special în jurul orașelor Khan Younis și Deir al Balah. A mai precizat, de asemenea, că Israelul dorește să permită mai mult ajutor umanitar, inclusiv corturi pentru a găzdui persoanele strămutate. Organizația Națiunilor Unite spune că, la sfârșitul lunii decembrie, aproape 85% dintre locuitori din Gaza, sau aproximativ 1,9 milioane de oameni, au fost forțați să-și părăsească casele pe fondul atacurilor aeriene și a campaniei terestre a Israelului.

Amiralul Hagari a negat că Israelul comite genocid, spunând că Israelul a luat toate măsurile de precauție pentru a evita moartea civililor și a încercat să mărească livrarea de ajutoare umanitare în Gaza.

Amiralul a mai precizat și că Hamas a pus în pericol civilii prin încorporarea infrastructurii sale militare în zonele civile. El a adăugat că instanța ar trebui să se concentreze asupra modului în care a început războiul pe 7 octombrie, când un raid condus de Hamas asupra Israelului a ucis aproximativ 1.200 de oameni, determinând Israelul să răspundă cu lovituri aeriene și cu invazie terestră. „Noi am fost cei care am fost măcelăriți”, a spus amiralul Hagari.