De la începutul anului kosovarii pot călători în Europa fără vize

You are currently viewing De la începutul anului kosovarii pot călători în Europa fără vize

Sute de kosovari s-au grăbit luni pe aeroportul din Pristina pentru a călători în țările UE, după ce vizele pentru zona Schengen a Europei au fost înlăturate, informează Reuters.

Kosovo a fost singura țară din Balcanii de Vest ai cărei cetățeni mai aveau nevoie de vize pentru a călători în UE. „Mă simt la fel de liber ca o pasăre acum că pot călători peste tot (Europa)”, a spus Habib Spahiu, care călătorea cu fiul său pentru o vizită de două zile la Viena.

El a făcut parte dintr-un grup de 50 de persoane care au câștigat o călătorie la loteria de stat, plătită de guvern. Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a salutat călătorii la aeroport. „Așteptăm de mult, aceasta a fost o nedreptate, dar în cele din urmă am reușit”, a spus Kurti.

Spațiul Schengen permite celor peste 400 de milioane de oameni să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

Cerințele dure din partea statelor membre ale UE și disputele interne au întârziat procesul. În 2018, UE a declarat că toate cerințele au fost îndeplinite, dar Franța și Țările de Jos s-au opus, temându-se de un nou val de migrație.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și se luptă să devină stat membru al ONU. Serbia, Rusia și China se opun acestui proces.

Statalitatea sa este recunoscută de peste 110 de țări, dar cei 1,8 milioane de cetățeni ar putea călători în mai puțin de 20 de state fără viză. Kosovo rămâne încă una dintre cele mai sărace țări din Europa și mulți văd scutirea de viză ca o oportunitate de a obține un loc de muncă.

Mă duc câteva zile în Germania doar să-mi caut un loc de muncă și mă voi întoarce din nou pentru a solicita o viză de muncă”, a spus un muncitor în construcții, care a refuzat să-și dea numele, așteptând să-și ia biletul de îmbarcare.

Guvernul le-a cerut oamenilor să nu folosească greșit regulile Schengen, care spun că oamenii pot sta 90 de zile din 180 de zile ca turiști, dar nu pot lucra.