Putin le cere moștenitorilor KGB să ajute companiile ruse să depășească sancțiunile Occidentului

You are currently viewing Putin le cere moștenitorilor KGB să ajute companiile ruse să depășească sancțiunile Occidentului

Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, să ajute companiile ruse să depășească sancțiunile occidentale și să-și extindă influența pe noi piețe din întreaga lume, titrează Reuters.

În încercarea de a scufunda economia rusă și de a-l forța pe Putin să-și schimbe cursul, Occidentul a impus Rusiei ceea ce consideră că sunt cele mai dure sancțiuni vreodată. Aceste acțiuni au survenit după ce Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei în 2022.

Putin, însă, spune că economia Rusiei în timp de război a prosperat în ciuda sancțiunilor. În opinia sa, producția de obuze de artilerie a depășit cu mult cea a Vestului, iar economia Rusiei a crescut cu 3,6% anul trecut.

Într-un discurs la întâlnirea anuală a serviciului de spionaj al FSB de la Lubyanka din centrul Moscovei, după victoria sa zdrobitoare în alegerile de duminică, Putin a spus că spionii săi ar trebui să colaboreze cu alte agenții pentru a crește securitatea sistemelor bancar și financiar.

El a spus că FSB trebuie „să acorde sprijin companiilor noastre care se dezvoltă activ în ciuda obstacolelor create pentru ele, explorând noi piețe, cu toate că se confruntă cu acțiuni deschis-ostile” din Occident.

Da, ne creează probleme temporare”, a spus Putin, adăugând că a vorbit cu guvernul despre modul în care sancțiunile au afectat unele proiecte mari. „Dar totul, desigur, se va face oricum”.

KGB, una dintre cele mai puternice instituții din fosta Uniune Sovietică, cu influență care se întindea cu mult dincolo de granițele U.R.S.S. și dincolo de spionaj și securitate, și-a pierdut mult din putere și influență atunci când Uniunea a căzut în 1991.

Dar doar opt ani mai târziu, KGB-ul, devenit FSB-ul, se fala la conducerea Kremlinului printr-un reprezentant de-al său – Vladimir Putin.