Unii creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie

You are currently viewing Unii creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie

În timp ce majoritatea creștinilor sărbătoresc Botezul Domnului, o parte a creștinilor ortodocși vor sărbători Crăciunul duminică. Unele Biserici Ortodoxe, inclusiv cea rusă, folosesc calendarul iulian antic. Acesta are o întârziere de 13 zile față de calendarul gregorian, folosit de Biserica Catolică și cele protestante, precum și de cea mai mare parte a lumii pentru uzul zilnic.

Alți ortodocși, inclusiv cei din tradiția greacă, română, și din Biserica ucraineană, sărbătoresc Crăciunul la aceeași dată cu Bisericile occidentale.

De ce există date diferite pentru Crăciun?

Tehnic, nu există. Toți ortodocșii răsăriteni sunt de acord că 25 decembrie este data Crăciunului sau Sărbătoarea Nașterii Domnului, așa cum o numesc ei. Întrebarea este dacă 25 decembrie cade pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie. Asta necesită puțină analiză.

Biserica antică și-a stabilit sărbătorile religioase pe baza calendarului iulian, dar după mai bine de un mileniu, acel calendar nu mai era aliniat cu anul solar. Papa Grigore al XIII-lea din secolul al XVI-lea a aprobat un calendar revizuit, mai precis din punct de vedere astronomic. Acest nou calendar îi poartă numele. A schimbat brusc calendarul cu câteva zile înainte pentru a compensa timpul pierdut (la propriu) și a adăugat un calcul mai precis al anilor bisecți.

Bisericile protestante au urmat în cele din urmă exemplul catolic în adoptarea calendarului, la fel ca și guvernele seculare.

Toți ortodocșii răsăriteni au păstrat vechiul calendar până în 1923, când o adunare pan-ortodoxă a adoptat un calendar iulian revizuit care oglindește în esență pe cel gregorian. Majoritatea (dar nu toate) Bisericilor din tradiția greacă, română, bulgară și din alte tradiții au adoptat acest calendar.

Biserica Ortodoxă Rusă, cea mai numeroasă Biserică Ortodoxă, a rămas pe vechiul calendar, sărbătorind Crăciunul pe 7 ianuarie, împreună cu sârbii, georgienii și alți ortodocși.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a schimbat de curând data Crăciunului

În Ucraina, care în mod tradițional sărbătorea Crăciunul pe 7 ianuarie, problema a căpătat dimensiuni politice din cauza războiului și a schismei. Guvernul Ucrainei a declarat că 25 decembrie este data la care se sărbătorește Crăciunul, într-o afirmare a identității naționale și a independenței culturale față de Rusia.

Noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei, care a fost recunoscută de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului în 2019, a sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie. Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei va sărbători Crăciunul pe 7 ianuarie.

Cum sărbătoresc ortodocșii răsăriteni Crăciunul

Tradițiile variază de la Biserică Ortodoxă la alta. De obicei, sărbătoarea debutează cu slujba din ajun, de sâmbătă seara. În bisericile ortodoxe sârbe, închinarea începe adesea cu o scurtă ceremonie în aer liber, care implică arderea unei ramuri de stejar sau a unui stejar tânăr, însoțită de o proclamare a nașterii lui Hristos.

În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație. În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun: „Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”.

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.

În Maramureș, la colindat merg și adulții, nu numai copiii. Ei sunt primiți de gazde și cinstiți cu cozonac, sărmăluțe, preparate din carne de porc, colaci și vin.