În timpul președinției spaniole a Uniunii Europene, România și Bulgaria vor fi primite în Schengen

You are currently viewing În timpul președinției spaniole a Uniunii Europene, România și Bulgaria vor fi primite în Schengen

Posibila extindere a spațiului Schengen prin aderarea României și Bulgariei se face în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. Acest lucru se întâmplă după 12 ani de negocieri.

Schengen crește! Consiliul UE a decis să extindă Spațiul Schengen la Bulgaria și România. Frontierele interne, aeriene și maritime, vor fi ridicate în martie 2024, în timp ce o decizie privind ridicarea controalelor terestre va fi luată mai târziu”, a postat președinția spaniolă, adăugând că aceasta a fost ultima decizie, în perioada de șase luni a preşedinţiei Madridului.

Decizia a fost luată în unanimitate, în urma unei proceduri scrise. Evoluția este interesantă mai ales pentru că de la 1 iulie, adică peste alte şase luni, preşedinţia Consiliului UE va fi preluată de Ungaria, stat prieten cu Rusia lui Putin.

Moscova are tot interesul să frâneze, pe cât posibil, extinderea Spaţiului Schengen, iar până acum, de mai bine de un an, a reușit asta, folosind Austria. „Sunt foarte mulțumit că în 2024 controalele interne aeriene și maritime dintre Bulgaria și România și celelalte țări Schengen vor deveni de domeniul trecutului, după 12 ani de negocieri. Astfel, continuăm să construim o zonă de liberă circulație din ce în ce mai largă și mai puternică”, a declarat Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul spaniol de Interne.

Din 31 martie 2024, nu vor mai exista controale asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale UE între Bulgaria și România și celelalte țări din Spațiul Schengen, aşa cum se ştie deja de câteva zile. 

Această dată corespunde cu modificarea programului de iarnă/vară, stabilită de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA).