Un cutremur masiv a zguduit Japonia. Locuitorii din zona de coastă sunt evacuați de teama unui tsunami

You are currently viewing Un cutremur masiv a zguduit Japonia. Locuitorii din zona de coastă sunt evacuați de teama unui tsunami

Un cutremur puternic și un tsunami au lovit astăzi centrul Japoniei și coasta sa de vest. Rezidenții acestor zone au fost sfătuiți să plece. De asemenea, a fost întreruptă electricitatea pentru mii de case, iar zborurile și serviciile feroviare au fost afectate.

Cutremurul cu magnitudinea preliminară de 7,6 a declanșat valuri de aproximativ 1 metru de-a lungul unor părți ale coastei Mării Japoniei. Este așteptat un val mai mare, a raportat postul public NHK.

Agenția de Meteorologie din Japonia a emis avertismente de tsunami pentru prefecturile de coastă Ishikawa, Niigata și Toyama. De asemenea, Rusia a emis avertismente de tsunami în orașele sale din estul îndepărtat: Vladivostok și Nahodka.

Autoritățile încă evaluează amploarea pagubelor, iar rezidenții trebuie să se pregătească pentru alte cutremure, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida în comentariile difuzate la NHK. „Rezidenții trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure și îndemn oamenii din zonele în care se așteaptă tsunami să plece cât mai curând posibil”, a spus Kishida.

Imaginile difuzate de NHK au arătat o clădire prăbușindu-se într-un val de praf în orașul de coastă Suzu și locuitori din orașul Kanazawa ascunși sub mese în timp ce cutremurele le zguduia casa. Cutremurul a zguduit și clădiri din capitala Tokyo, pe coasta opusă.

Peste 36.000 de gospodării au rămas fără electricitate în prefecturile Ishikawa și Toyama, a declarat furnizorul de utilități Hokuriku Electric Power (9505.T).

Serviciile feroviare de mare viteză către Ishikawa au fost suspendate în timp ce operatorii de telecomunicații Softbank și KDDI au raportat întreruperi ale serviciilor de telefonie și internet în Ishikawa și Niigata, potrivit site-urilor lor.

Compania aeriană japoneză ANA a întors din drum patru avioane care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama și Ishikawa, în timp ce Japan Airlines a anulat majoritatea zborurilor către regiunile Niigata și Ishikawa pentru restul zilei, potrivit TV Asahi.

Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia a declarat că nu au fost confirmate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power: Ohi și Takahama din prefectura Fukui.

Uzina Shika din Ishikawa, care era situată cel mai aproape de epicentrul cutremurului, și-a oprit deja cele două reactoare înainte de cutremur pentru inspecții regulate. Nu s-a constatat nicio defecțiune în urma cutremurului, a spus agenția.

Un cutremur uriaș și un tsunami au lovit nord-estul Japoniei pe 11 martie 2011, ucigând aproape 20.000 de oameni, devastând orașe și declanșând crize nucleare în Fukushima.