O nouă tensiune în Marea Chinei de Sud. Armata Chineză a declarat că o navă militară americană a intrat ilegal în apele sale adiacente. Această zonă este tema disputei dintre China și Filipine

You are currently viewing O nouă tensiune în Marea Chinei de Sud. Armata Chineză a declarat că o navă militară americană a intrat ilegal în apele sale adiacente. Această zonă este tema disputei dintre China și Filipine

În contextul tensiunilor internaționale existente în Asia, armata chineză a declarat luni că o navă a marinei americane a intrat ilegal în apele adiacente ale Second Thomas Shoal, un atol disputat în Marea Chinei de Sud, care a avut recent mai multe confruntări maritime. Second Thomas Shoal se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, potrivit unei hotărâri a unui tribunal al Naţiunilor Unite din 2016.

Statele Unite au subminat grav pacea şi stabilitatea regională„, a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului de Operaţiuni din Sud al Chinei, adăugând că Statele Unite au perturbat Marea Chinei de Sud şi au încălcat suveranitatea Chinei.

Marina americană a precizat că USS Gabrielle Giffords, o navă de luptă din clasa Independence, desfăşura operaţiuni de rutină în apele internaţionale din Marea Chinei de Sud, în conformitate cu dreptul internaţional.

În fiecare zi, Flota a 7-a a SUA operează în Marea Chinei de Sud, aşa cum o face de zeci de ani„, a precizat Marina americană într-un comunicat. „Aceste operaţiuni demonstrează că ne angajăm să susţinem o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă„.

În ultimele luni, China a avut mai multe confruntări cu nave filipineze şi a protestat faţă de faptul că navele americane patrulau în zonele disputate.

Potrivit armatei chineze, nava americană s-a deplasat în apele adiacente cu ceea ce China numeşte reciful Renai, cunoscut şi sub numele de Second Thomas Shoal, o parte a insulelor Spratly. Second Thomas Shoal se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, potrivit unei hotărâri a unui tribunal al Naţiunilor Unite din 2016.

Purtătorul de cuvânt al armatei chineze a declarat că nava americană a fost monitorizată şi urmărită şi că „trupele chineze din teatrul de operaţiuni sunt în alertă maximă în orice moment pentru a apăra în mod ferm suveranitatea naţională„.

Duminică, Paza de Coastă din Filipine a desfăşurat două dintre navele sale în Marea Chinei de Sud după ce a monitorizat o creştere „alarmantă” a numărului de nave ale miliţiei maritime chineze la un recif din zona economică exclusivă a ţării.