Greva de anul acesta a scos la lumină nemulțumirile profesorilor. Salariile mici, lipsa investițiilor, promisiunile neonorate etc. sunt numai câteva dintre acestea. În urma grevei de trei săptămâni, profesorii au primit o mică mărire (mai curând indexare cu rata inflației), o primă de carieră didactică și promisiunea că din 2024 salariul va crește cu 40%. Promisiunea asumată de Guvern prin OUG nr. 57/2023 prevede „o creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între actualul salariu în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024″, spunea Ligia Deca.
Potrivit OUG nr. 57/2023, (2) „Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024″.
După mai bine de o jumătate de an de la grevă, Guvernul vrea să schimbe promisiunile, chiar dacă acestea au fost legiferate. Surse citate de Edupedu.ro vorbesc despre faptul că salariile profesorilor vor crește cu 13% începând cu 1 ianuarie 2024.
Draftul OUG-ului ce va fi aprobat de guvern susține următoarele:
“Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:
- a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
- b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
Într-o astfel de situație nu ne va surprinde faptul că o grevă a profesorilor la începutul anului viitor va fi o certitudine. De data aceasta ministrul educației Ligia Deca cu cât la % din PIB se va declara mulțumită? Reamintim că în 2022 Ligia Deca era mulțumită cu 2,1% din PIB.
Lipsa unei alocări bugetare potrivite (legile educației adoptate în 2023 prevăd 15% din Bugetul General Consolidat) înseamnă lipsă de investiții și salarii mici pentru tot personalul din învățământ.
Această măsură inițiată de guvern confirmă neîncrederea profesorilor în actorii politici și în promisiunile lor. În timpul grevei din vară, unii dintre greviști nu au dorit să cedeze întrucât știau că guvernanții nu se vor ține de promisiuni și le vor înșela așteptările. Știau că a promite e nobil, a se ține de promisiune e ceva burghez. Ori actualul guvern nu este burghez, ci este… pe cont propriu!