Omul contemporan – omul schimbării și înnoirii continue

You are currently viewing Omul contemporan – omul schimbării și înnoirii continue

Oamenii și vremurile se schimbă. Asistăm la schimbarea generațiilor, la evoluție tehnică și științifică, la descoperiri care marchează viața cotidiană. Dacă acum o jumătate de secol telefonul mobil sau internetul nu existau, acum nu mai putem trăi fără ele. În epoca tehnologiei sunt absolut necesare.

Schimbarea i-a atins până și pe cei care au trăit în acele vremuri. Treptat, treptat, s-au adaptat la înnoirile tehnologice. Chiar dacă nu au reușit complet, așa cum au făcut-o și o fac cei care s-au născut în această epocă a vitezei, încercările lor nu au rămas fără rezultat. Ei sunt cei care prin trecut sunt tributari unei epoci apuse, iar prin prezent înnoirii tehnologice.

Schimbarea aduce cu sine ideea de nou, de inovație, de evoluție socială. Pornind de la facilitățile progresului și încheind cu evoluția tehnică și științifică, omul contemporan este un om al înnoirii continue.

Din păcate, în ciuda tuturor descoperirilor științifice, a gadget-urilor, a aparatelor menite să ne ușureze munca și să ne crească confortul, timpul dedicat nouă și celor dragi este din ce în ce mai puțin. Nu mai pierdem timp îndeplinind anumite treburi casnice (spălat de rufe, vase etc.), dar pierdem mai mult timp în fața telefonului, a calculatorului sau a televizorului. Bună parte din viața noastră se învârte în jurul acestor device-uri. Ne amuzăm, empatizăm, interacționăm sau ne informăm folosind aceste device-uri.

În vâltoarea informaților și a unui ritm accelerat nu înțelegem că viața noastră se scurge cu viteză. Putem face o comparație. Viața noastră este asemenea combustibilului din rezervorul unei mașini. În momentul în care șoferul accelerează mai mult, consumul crește, iar rezervorul se golește. În schimb, condusul cu o viteză constantă prelungește numărul de kilometri parcurși. De aceea suntem într-o mare dilemă: să conducem rapid și să îndeplinim toate cerințele, scurtând numărul de kilometri sau să conducem cumpătat și să parcurgem o distanță cât mai lungă?

Pentru mulți dintre noi, furați de mirajul imaginilor și sunetelor, a invențiilor și inovațiilor, lucrurile simple care dau culoare vieții sunt fără relevanță. Nu mai știm să mirosim o floare, să ne uităm în natură, să avem grijă de un animal sau să facem lucruri simple și folositoare.

Stresul zilnic și presiunea jobului își pun amprenta asupra vieții noastre. Muncim mult, atât la serviciu cât și acasă, ca să avem de toate. Nu conștientizăm că în acest fel devenim robi ai dorințelor noastre. Câștigurile noastre suplimentare merg către cheltuieli suplimentare. Căci muncim pentru a trăi, iar nu trăim pentru a munci!