Reuters: Șeful serviciului de spionaj din Republica Moldova avertizează asupra noilor încercări de destabilizare făcute de Rusia

You are currently viewing Reuters: Șeful serviciului de spionaj din Republica Moldova avertizează asupra noilor încercări de destabilizare făcute de Rusia

Șeful serviciului de spionaj al Republicii Moldova a declarat marți că Rusia plănuiește noi încercări de a se amesteca în treburile interne ale țării, provocând proteste, amestecându-se în viitoarele alegeri prezidențiale și perturbând planurile de aderare la Uniunea Europeană.

Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate, a declarat că agenția sa a interceptat un nivel record de activități ale serviciilor de securitate ruse din 2023 și se așteaptă la acțiuni destabilizatoare în acest an și anul viitor.

Serviciile de informații ruse intenționează să se amestece și în acest an în procesele electorale”, a declarat Musteață presei. „Avem informații că se încearcă să compromită un referendum privind integrarea europeană, să se amestece în alegerile prezidențiale, precum și să discrediteze instituțiile guvernamentale și politicienii care susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia s-au depreciat, deoarece actualul guvern este pro-european. Președintele pro-occidental al fostului stat sovietic, Maia Sandu, a denunțat invadarea Ucrainei de către Rusia, făcând demersuri de aderare la UE și alianța de apărare NATO.

Moscova neagă acuzațiile de ingerință și o acuză pe Maia Sandu că a alimentat sentimentul anti-rusesc din țara care se află între Ucraina și România.

Sandu intenționează să candideze pentru un al doilea mandat la alegerile prezidențiale din această toamnă, iar partidul ei a câștigat peste 40% din voturile exprimate pentru primari, oficiali municipali, consilii raionale și sate. Deși încă nu a fost stabilită data, guvernul plănuiește un referendum național cu privire la direcția sa pro-europeană.

Musteață a spus ca Moscova a încercat să se amestece în alegerile locale din noiembrie anul trecut din Moldova. Moscova a negat o astfel de ingerință.

Musteață a spus că Moscova intenționează, de asemenea, să se amestece în alegerile prezidențiale, susținând politicienii și partidele pro-ruse. Rusia va provoca probabil proteste în Moldova în martie și aprilie și va stârni sentimente separatiste, în special în estul și sudul Moldovei, a spus el.

Luna trecută, șeful pro-Moscova al regiunii Găgăuzia din Moldova a cerut Rusiei sprijinul și menținerea unor legături strânse. Tot în februarie, regiunea separatistă a Transnistriei a cerut Rusiei să-i ajute economia să reziste „presiunii” moldovenești.