Papa depășește problemele legate de sănătate pentru a prezida liturghia din Duminica Paștelui, în Piața Sf. Petru

You are currently viewing Papa depășește problemele legate de sănătate pentru a prezida liturghia din Duminica Paștelui, în Piața Sf. Petru

După o criză cauzată de problemele respiratorii, Papa Francisc a liturghisit duminică, în ziua de Paștele catolic, în fața a aproximativ 60.000 de oameni. El a făcut un apel ferm la încetarea focului în Gaza și la un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, titrează Associated Press.

Francisc a prezidat Liturghia de Duminica Paștelui în Piața Sf. Petru. Apoi, a rostit o rugăciune sinceră pentru pace în rezumatul anual al crizelor globale „Pacea nu se face niciodată cu arme, ci cu mâinile întinse și inimile deschise”, a spus Francisc din loggia cu vedere la piață, în aplauzele mulțimii venite.

Francis a apărut într-o formă bună, în ciuda faptului că a celebrat Privegherea Paștelui de 2 ore și jumătate de noapte cu câteva ore înainte. Pontiful, căruia i s-a îndepărtat o parte dintr-un plămân în copilărie, s-a luptat cu probleme respiratorii toată iarna, iar participarea sa deplină la slujbele de Paște nu a fost pe deplin garantată.

Vaticanul a spus că aproximativ 60.000 de persoane au participat la Liturghie. La începutul slujbei, o rafală de vânt a doborât o mare icoană religioasă de pe altar la doar câțiva metri de papă.

Liturghia de Paște este una dintre cele mai importante slujbe din calendarul liturgic, celebrând învierea lui Isus după răstignirea sa. Liturghia precedă binecuvântarea „Urbi et Orbi” (Orașului și Lumii), în care papa oferă în mod tradițional o listă generală a amenințărilor care afectează omenirea.

Anul acesta, Francis a spus că gândurile sale s-au îndreptat în special către oamenii din Ucraina și Gaza și către toți cei care se confruntă cu război, în special copiii despre care spunea că „au uitat să zâmbească”. „În apelul la respectarea principiilor dreptului internațional, îmi exprim speranța într-un schimb al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina: totul de dragul tuturor!” el a spus.

El a cerut eliberarea „promptă” a prizonierilor luați din Israel pe 7 octombrie, o încetare imediată a focului în Gaza și acordarea ajutorului umanitar palestinienilor. „Să nu permitem ca ostilitățile actuale să continue să aibă repercusiuni grave asupra populației civile, aflată acum la limita rezistenței sale, și mai ales asupra copiilor”.

În ultimele câteva săptămâni, Francis a evitat să țină discursuri lungi pentru a evita încordarea respirației sale. El a renunțat săptămâna trecută la omilia de Duminica Floriilor și a decis în ultimul moment să rămână acasă la procesiunea de Vinerea Mare de la Colosseum.